Fra innsiden

«Spis opp maten»-Mette er blitt klimamotivator hos Fjordkraft

Matredder Mette Nygård Havre jobber nå i Fjordkraft og skal motivere næringslivet til å stille klimakrav ved innkjøp.

Publisert: 20. januar 2020

Fjordkraft har vært et klimanøytralt selskap siden 2007, og vi stiller også krav om at alle våre leverandører skal være klimanøytrale. Men fortsatt er det mye som kan gjøres, og der kommer blant annet Mette Nygård Havre inn i bildet. Mette leder folkebevegelsen Spis opp maten, og er i tillegg foredragsholder og daglig leder i eget selskap; Grønne verdier.

 

Fokus på endringer i næringslivet

– Dette er et oppdrag jeg ser frem til. Hvis vi kan få flere bedrifter til å redusere sine utslipp, forplikte seg til å lage klimaregnskap og sette interne mål for å bli klimanøytrale, kan vi virkelig gjøre en forskjell, sier Havre.

 

Klimamotivatoren forteller at hun fortsatt skal drive sin matreddende virksomhet gjennom sitt selskap Grønne verdier, der hovedfokuset er folkebevegelsen «Spis opp maten».

 

Fem tips fra Mette

Hvis du vil bli mer klimavennlig i egen hverdag er Mette soleklar på hvilke tiltak som har størst effekt. 

 

– Folk flest er ikke klar over at om verdens befolkning hadde spist opp all maten vi dyrker og lager, så ville global oppvarming bremset kraftig opp. I dag kommer en tredjedel av verdens utslipp fra matproduksjon. Da er det kjipt at vi kaster 25-30 prosent av maten etter at den er produsert. Her kan vi alle være med og bidra i hverdagen. 

 

1. Lag handleliste og planlegg matinnkjøpene.

2. Motiver deg selv til å bli en matredder - spis opp all maten du handler inn. Husk at kjip frukt kan fryses og trylles om til den deiligste smoothie.

3. Spis mer plantebasert, kutt kjøttmiddagen noen ganger i uken.

4. Ha en fast restedag i uken der du spiser det du har i kjøleskap og frys. 

5. Bli en bevisst forbruker på alt du skal handle inn, både klær, elektronikk og forbruksvarer. Velg kvalitet. 

 

Hvis du ønsker flere gode tips fra Mette kan du følge henne på Instagram, Twitter eller på spisoppmaten.no

 

Foto: Christin Eide