Slik utvikler strømprisene seg
Lær mer om hva som påvirker strømprisen og hvordan prisene i strømmarkedet har utviklet seg i det siste.
Historiske strømpriser
Lurer du på hvordan strømprisene har utviklet seg i det siste? Få en samlet oversikt over månedsprisene for alle prisområdene på strømbørsen.
Sammenligne strømpriser
Synes du det er komplisert å finne ut av prisene for strøm? Se våre tips for å sammenligne strømpriser.
Strømpriser time for time
Strømpriser varierer fra time til time, men hvorfor gjør de det? Kan du som forbruker dra nytte av dette?
Hva påvirker strømprisen?
Strømprisen i Norge endres fra dag til dag, og prisen blir oppgitt i øre per kWh. Prisen påvirkes blant annet av hvor mye strøm som forbrukes. Derfor får vi ofte høyere strømkostnader i perioder der folk bruker mye strøm, for eksempel når temperaturene er lave.
Det finnes fem ulike strømregioner i Norge. Dette er fordi produksjonen og tilgangen på strøm kan variere mellom landsdelene. Derfor vil du oppleve noe ulike pris på strøm, avhengig av hvor i landet du bor.
Som regel har områdene i Sør-Norge ganske like priser, hvor NO2 Kristiansand har bedre forbindelser mot utlandet enn NO1 Oslo og NO5 Bergen. Det kan gjerne føre til at prisene i NO2 avviker litt fra resten av Sør-Norge. Midt- og Nord Norge har ofte lavere priser enn Sør-Norge og særlig Nord-Norge har begrenset eksport-kapasitet som typisk gir lavere priser.
Hos oss kan du velge mellom strømavtaler som gir deg spotpris eller mer forutsigbare strømkostnader. Du kan lese mer om strømavtalene våre her.
Noe annet du lurer på? Se våre ofte stilte spørsmål.
Vanligste spørsmål om strømpriser
Det er flere årsaker til at vi har hatt høye strømpriser det siste året. Norge er en del av det nordiske og europeiske kraftmarkedet, som betyr at vi eksporterer og importerer strøm over landegrensene og derfor blir påvirket av både av det som skjer her hjemme, men også det som skjer i Europa. I hovedsak er prisen på strøm styrt av tilbud og etterspørsel.
Prisen på gass og kull
Prisen på gass og kull økte kraftig i løpet siste halvår i 2021 og gjennom hele 2022, mye på grunn av krigen i Ukraina. Fra nyttår har både gass og kull-prisene falt mye, og dette har ført til at kraftprisene i Sør-Norge er lavere nå enn på samme tid i fjor. Selv om vi i Norge ikke har gass eller kullkraft, påvirkes strømprisene her hjemme siden vi er en del av det Nordiske og Europeiske kraftmarkedet.
Været
Mye regn og vind kan bidra til lavere strømpriser. Når det derimot er tørt eller vindstille blir det lite vind i vindkraftanleggene, og lite vann i magasinene, som igjen fører til lavere strømproduksjon. Kaldt vær er gjerne også med på å øke kraft-etterspørselen som igjen gjør at prisene blir høyere
Økte priser på CO2-kvoter
Prisen på CO2-kvoter er et sterkt virkemiddel for at det skal bli mer lønnsomt å bygge ut mer fornybar energi. Etter hvert som flere land får en større andel strøm fra fornybare kilder vil kraftprisen gå ned.
Takk for tilbakemeldingen
Takk for tilbakemeldingen
Det er kraftprodusentene som tjener penger på at prisene er høye, siden de får selge strømmen de produserer til en høyere pris. En stor andel av kraftprodusentene er eid av norske kommuner, fylker eller staten.
Strømselskapene, som formidler strømmen, tjener ikke ekstra på at strømprisene er høye, da de kjøper inn strøm til spotpris som er den prisen strømmen har i markedet.
Det offentlige har tjent mye penger på de høye prisene, og derfor innførte de også strømstøtte slik at innbyggerne i Norge blir kompensert for de høye prisene.
Takk for tilbakemeldingen
Takk for tilbakemeldingen
Strømprisen bestemmes i hovedsak av tilbud og etterspørsel. Siden Norge er tilknyttet det nordiske og europeiske markedet påvirker prisene i Europa også vår strømpris.
Takk for tilbakemeldingen
Takk for tilbakemeldingen
Strømprisen settes hos NordPool. Hver dag beregner de prisen for de neste 24 timene på bakgrunn av hvor mye kraftprodusentene sier at de skal produsere, og hvor mye strømselskapene sier at de vil kjøpe. Deretter kalkulerer NordPool hvor mye prisen vil bli ut ifra hvor stort tilbudet og etterspørselen er.
Takk for tilbakemeldingen
Takk for tilbakemeldingen
Du kan følge med på strømprisene i Fjordkraft-appen. Her kan du velge om du vil se prisen med eller uten strømstøtte og få varsel om morgendagens strømpris.
Takk for tilbakemeldingen
Takk for tilbakemeldingen
Du kan følge med på spotprisen i Fjordkraft-appen eller på min side. Her kan du velge om du vil se prisen med eller uten strømstøtte, og få varsel om morgendagens pris.
Takk for tilbakemeldingen
Takk for tilbakemeldingen
Strømstøtte: Kompensasjon for høye strømregninger
Med strømstøtte fra staten får du tilbakebetalt deler av strømutgiftene gjennom nettleien. Det vil si at dersom gjennomsnittlig spotpris der du bor er mer enn 87,5 øre per kWh (inkl. mva.) i løpet av en måned, vil staten dekke 90 % av prisen over dette nivået.
Nedenfor kan du se hvor mye strømstøtten utgjør ved ulike strømpriser. Eksempelet tar utgangspunkt i et månedlig strømforbruk på 1 250 kWh.
Spotpris (øre/kWh) | Pris uten strømstøtte | Pris med strømstøtte |
100 | 1 250 kr | 1 109 kr |
200 | 2 500 kr | 1 234 kr |
300 | 3 750 kr | 1 359 kr |
Hvor mye koster strøm?
Hvor mye strøm koster hver måned styres av hvor mye strøm husholdningen forbruker, men selve prisen på strøm er det ikke så lett å ha kontroll over.