Strømprisene endres gjennom døgnet

Nå som det har kommet smarte strømmålere som automatisk leser av strømmen din, kan du få timespriser på strømmen. Det vil si at det kan være forskjell på hva strømmen koster når du trakter kaffe klokken 07:00 og når du setter på vaskemaskinen kl 21:00.

Om du har en strømavtale med spotpris og en automatisk strømmåler, får du timespriser på strømmen. Da betaler du det strømmen koster fra time til time. Om du ikke ønsker dette, finnes det fortsatt andre strømavtaler som gir mer forutsigbarhet, der prisene er mer stabile og ikke endres så ofte.

Strømmen er billigst når etterspørselen er lav

Strømforbruket i Norge henger naturlig nok sammen med hvordan folk flest bruker strømmen sin i hverdagen. Det vi bruker mest strøm på er oppvarming av boligen og varmtvann. Vanligvis bruker vi litt strøm på morgenen før jobb eller skole, så roer det seg ned i noen timer, før forbruket tar seg opp igjen rundt middagstid og holder seg høyt utover kvelden.

Derfor vil det som regel være billigst å bruke strøm på tidspunkt der andre ikke gjør det. Med smarte apparater og apper kan man tidsstyre deler av strømforbruket, slik at f.eks. elbilen starter ladingen om natten, robotstøvsugeren begynner å jobbe kl 10 og oppvaskmaskinen først setter seg på kl 14.

Kan bli større prisforskjeller i fremtiden

På strømregningen betaler du får både nettleie og strøm. I dag er ikke alltid prisforskjellene så store gjennom døgnet. Men i fremtiden kan det være at også nettleien vil bli ulik i perioder gjennom døgnet, hvis nettselskapene innfører en såkalt effekttariff. Da vil det gjøre enda mer utslag på strømregningen om du som forbruker tar i bruk smarte løsninger i hjemmet, slik at du kan bruke strømmen når den er billigst.

Lurer du på hva strømprisen er nå?
Sjekk dagens strømpris