Lade elbil

Hva er prisen for å lade elbil hjemme?

Pris for å lade elbil hjemme får vi ved å kombinere strømpris og bilens batterikapasitet. Det høres kanskje komplisert ut, men med et par gode huskeregler blir det forhåpentligvis litt enklere å forstå.

Publisert: 22. mai 2018

Priser for lading av elbil hjemme

Som kjent for mange, varierer strømprisene gjennom året. Derfor tar vi utgangspunkt i en omtrentlig pris for strøm, nettleie og avgifter, som vil være ca 1 krone per kWh.

Vi ganger bilens batterikapasitet med 1 krone

For å regne ut hvor mye det koster å lade elbilen, trenger vi å vite hvor mange kWh elbilens batteri klarer å ta imot for å bli fulladet. Det kan være greit å huske på at man ikke får fulladet batteriet helt opp til det når oppgitt batterikapasitet. En elbil som for eksempel E-Golf 2017 modell, har oppgitt batterikapasitet på 35,8 kWh. Det vil si at det koster ca 35,80 kr å fullade batteriet når det er helt tomt. Men siden man ikke får ladet batteriet helt opp til maks, blir den faktiske kostnaden noe lavere.

Et par eksempler til.. 
Nissan Leaf 2016 har 30 kWh batterikapasitet, og vil derfor koste i underkant av ca 30 kr å fullade. En eldre BMW i3 med sine 21,6 kWh batterikapasitet, koster i underkant av ca 21,6 kr. Kia Soul har 27 kWh batterikapasitet, vil koste ca i underkant av ca 27 kr. Lurer du på hvilken batterikapasitet din elbil har? Se batterikapasiten til din bil.

Kostnad for bruk av elbil

En del bilister er kanskje kjent med at oppgitt forbruk (NEDC), kontra bilens faktiske forbruk spriker ganske mye. I tillegg blir rekkevidden vesentlig kortere når det er kaldt ute. Ifølge Norsk Elbilforening forbruker elbiler, avhengig av størrelse og årstid i gjennomsnitt mellom 1 og 2,5 kWh per mil. Vi kan derfor si at elbilen har en kostnad på maksimalt 2,50 kWh per mil.

 

Fordi vi allerede vet at det koster ca 1 krone å lade lade 1 kWh, kan vi regne med at det koster 1 til 2 kroner per mil kjøring. Så hvis du vet hvor langt du kjører årlig, kan dette regnes om til kWh og kroner. I følge SSB kjørte norske biler i snitt 1222 mil i 2017. Med utgangspunkt i 1-2 kWh per mil, og 1 kr strøm per kWh, utgjør dette 1.222 - 2.444 kr.

Lad elbilen trygt hjemme med hjemmelader

Visste du at en fastmontert ladestasjon er sikreste løsning for lading av elbil? Nå kan du som kunde hos Fjordkraft få en ferdig montert hjemmelader, så du trygt kan stå opp til fulladet bil hver morgen. Bestill elbillader.