Strømforbruk

Slik sparer Per-Erik mye strøm

Per-Erik Helle (56) reduserte strømforbruket til en tredjedel ved hjelp av Fjordkraft-appen.

Publisert: 21. februar 2022

Bosted: Sandviken, Bergen
Bolig: Sokkelleilighet, 80 kvadrat
Antall personer i husholdningen: 1
Kunde hos Fjordkraft siden: - Så lenge jeg kan huske. I alle fall siden 2013.
Strømavtale: Spot med forvaltning

 

 

Bergenseren Per-Erik Helle har aldri vært spesielt opptatt av strømforbruk eller strømpriser. Men det var inntil prisene skjøt i været denne vinteren.

 

Senket temperaturen på varmekablene

- Det begynte vel i desember. Jeg tenkte: Hva hvis jeg skrur varmekablene ned fra 20 til 15 grader? Det høres kanskje litt drastisk ut, men det er egentlig ikke så ille. Og jeg ser jo at det er penger å spare, sier 56-åringen.

 

Helle bor i en 80 kvadratmeter stor sokkelleilighet, der varmekabler i kjøkken og stue er hovedoppvarmingskilde.

 

- Bare ved å senke temperaturen i gulvene har jeg redusert forbruket ganske betydelig. Ifølge Fjordkraft-appen brukte jeg 1 638 kWh i januar i fjor, mens i år brukte jeg bare 549 kWh. Noe har nok med utetemperaturen å gjøre, men likevel: Når jeg klarer å redusere forbruket så mye betyr det 1 000 kroner på regningen i stedet for 3 000, sier han.

 

Heller vifteovn enn vedovn

Vinteren var noe kaldere på Vestlandet i fjor enn i år. Dersom januar 2022 hadde vært like kald, ville reduksjonen ikke vært like stor.

 

Helle har også en vifteovn som han kompenserer med hvis det blir for kaldt. I tillegg har han peis, men ettersom prisen på ved har økt i takt med strømprisene er det ytterst sjelden den er i bruk.

 

- Jeg bor jo alene, og det er helt uproblematisk å senke temperaturen så pass mye. Det hadde nok stilt seg annerledes om jeg hadde min datter boende her. De gangene hun er her skrur jeg opp temperaturen til 20 grader, og det merkes umiddelbart på forbruket, sier han.

 

Sjekker forbruket med Fjordkraft-appen

56-åringen sitter i sofaen og sjekker strømforbruk og strømpriser i Fjordkraft-appen. Et tips han fikk fra sin nevø som jobber i Fjordkraft. Helle mener appen er et godt hjelpemiddel for å spare strøm.

 

 

 

- Nå i helgen hadde jeg en veldig stigning. Da kom min datter, jeg har henne hver 14. dag. Da skrur jeg varmekablene opp til 20 grader igjen, sier Per-Erik og viser forbruket i Fjordkraft-appen.

 

- For meg handler det bare om å være bevisst. Jeg dusjer hver eneste dag, men tidligere har det ikke vært de korteste dusjene, akkurat. Nå synger jeg ikke tre arier i dusjen lenger, men nøyer meg med én. Det holder lenge, og spesielt for naboene, smiler han.

 

Bevisst på bekledningen

56-åringen påpeker at de timene han er på jobb eller sover utgjør størstedelen av døgnet. Resterende klarer han fint med bare 15 grader i heimen. Raggsokker og ulltrøye gjør susen hvis det trengs.

 

 

- Jeg har alltid brukt raggsokker. Bruker det som tøfler, og det er helt supert. Kjøper dem billig på Clas Ohlsson. Noen går jo i t-skjorte inne året rundt. Man venner seg til. Kanskje det er forskjell på generasjonene. Blir det for kaldt, tar jeg på meg en ulltrøye eller en ekstra genser.

 

- Det handler bare om bevisstgjøring. Jeg ser at det er små grep som skal til, det handler bare om vaner. Strømprisene må bli svært lave før jeg endrer forbruksmønster igjen.