Strøm i hjemmet

Hva er forskjellen på ampere, volt og watt?

Elektrisitet kan måles på forskjellige måter. Derfor kan for eksempel en sikring være på 16 ampere, mens en stikkontakt er på 230 volt og en lyspære på 40 watt. Forvirrende? Her er en kort forklaring.

Publisert: 18. februar 2020

Vi måler normalt strøm på tre ulike måter:

  • Strømstyrke måles i ampere (A)

  • Spenning måles i volt (V)

  • Effekt måles watt (W)

Hvis du vil vite hvor mye strøm sikringene dine hjemme tåler, kan regne om fra ampere til watt ved hjelp av denne formelen:

V x A = W


Standard spenning i stikkontakten er 230 V, så om du har en sikring på 16A er regnestykket slik: 

230V x 16A = 3680W


Det betyr at en 16A sikring i et vanlig norsk hjem tåler en belastning på opptil 3680 W. Om du da har komfyr, kaffetrakter og oppvaskmaskin på samme sikring, kan den slå ut hvis alle apparatene er i bruk samtidig.

Ampere

Ampere måler strømstyrke - hvor kraftig strømmen er. En vanlig brødrister har f.eks. en strømstyrke på 9 ampere, mens et lynnedslag kan være på hele 30 000 ampere.


Volt

Volt måler spenning. Litt forenklet snakker vi da om potensialet i energien, hvor mye strøm man kan få ut. I stikkontakten hjemme kan du få ut en spenning på 230 volt, mens batteriet i røykvarsleren har en spenning på 9 volt.

Watt

Watt måler effekt - hvor mye strøm som brukes. Derfor er dette også et kjent begrep på strømregningen. Om du f.eks. har brukt en panelovn på 1000 watt i en time, vil dette utgjøre 1 kWh i forbruk på strømregningen din.


Lurer du på hva 1 kWh strøm koster nå?

Sjekk dagens strømpris

 

 

Kilder:

Boligkanalen.no

https://snl.no/ampere

https://snl.no/elektrisk_spenning

https://snl.no/watt