Strøm i hjemmet

AMS-måler og timeverdier

Med AMS-måler i boligen er det enklere å styre og redusere strømforbruket. Finn ut mer om hvordan en automatisk strømmåler fungerer i praksis – og hvordan timeverdier kan hjelpe deg å spare strøm.

Publisert: 12. mars 2024

Hva er en AMS-måler?

En AMS-måler er en automatisk strømmåler som sender måleravlesningene direkte til nettselskapet ditt. Det betyr i praksis at du slipper å lese av strømmen manuelt, slik du var nødt til før.

Kort oppsummert: Med AMS-måler vil det meste være som før. Den største forskjellen er at du slipper å lese av strømmen manuelt, siden måleren automatisk sender måleravlesningene til nettselskapet ditt. Du trenger ikke lenger å huske å gjøre dette selv.

 

Hva betyr timeverdier?

Tidligere ble strømforbruket fakturert basert på gjennomsnittsprisen for hele måneden. AMS-målerne leverer imidlertid avlesninger time for time, slik at prisen du betaler for strømmen blir mer nøyaktig. Har du en spotprisavtale vil du med andre ord faktureres for det strømmen kostet da du brukte den, i stedet for den gjennomsnittlige prisen for måneden.

Les mer: 5 myter om automatiske strømmålere


 

Hvordan bruke timeverdiene til å spare strøm?

Strømprisen svinger gjennom døgnet på samme måte som den alltid har gjort, men med en AMS-måler kan du dra nytte av variasjonene. De automatiske strømmålerne gjør det nemlig mulig å følge med når på døgnet strømmen er billigst, slik at du kan tilpasse strømforbruket deretter.


Få oversikt over strømforbruket ved hjelp av HAN-port

Alle AMS-målere har en HAN-port (Home Area Network) integrert. Det er rett og slett en utgang på strømmåleren hvor du kan koble til ulike enheter. Hvis du for eksempel ønsker å overvåke strømforbruket i sanntid, kan du sette inn en pulsmåler.

Med Fjordkraft puls har du til enhver tid oversikt over boligens strømforbruk, noe som gjør at du kan bruke strømmen smartere. Når du vet at strømmen er dyr, kan du blant annet redusere forbruket ved å:

  • Senke temperaturen
  • Utsette dusjen
  • Stanse elbilladingen
  • Avvente bruk av vaskemaskin og tørketrommel

 

Har jeg automatisk strømmåler?

I 2019 ble nettselskapene pålagt å innføre AMS-målere i alle norske husholdninger. Det vil si at tilnærmet alle husstander skal ha installert avanserte måle- og styringssystemer i dag.

Årsaken til skiftet er at digitale strømmålere gir bedre informasjon om hvor mye strøm vi bruker og når vi bruker den. Med denne innsikten kan energiselskapene enklere planlegge og drifte nettet mer effektivt. Samtidig bidrar AMS-målerne til reduserte kostnader for oss forbrukere og fremmer et mer miljøvennlig energibruk.

Har du andre spørsmål knyttet til strømmåleren din, må du ta kontakt med nettselskapet ditt. Fjordkraft har ikke noe med måleren din å gjøre.


Påvirker AMS-måleren strømavtalen min?

AMS-måleren påvirker ikke strømavtalen direkte. Dersom du har en spotprisavtale vil imidlertid strømprisen følge variasjonene i strømmarkedet mer nøyaktig sammenlignet med de tradisjonelle strømmålerne.

strømregningen kan du se en forenklet visning av prisvariasjonene. Det ville vært svært ressurskrevende for oss å liste opp alle prisene du har hatt på hver timeavlesning. Derfor viser vi hva prisen din har vært i gjennomsnitt for måneden.

Ønsker du mer detaljert informasjon kan du logge inn på Min side. Her får du full oversikt over faktura og strømforbruk, samt tilgang til originalfakturaen fra netteieren din.