Lade elbil

Våre beste tips til deg med elbil

Det finnes over 300 000 elbiler i Norge. Hvis du eier en av disse, eller vurderer å gå til innkjøp av elbil i 2021, har vi noen nyttige tips til deg.

Publisert: 29. november 2020

Nyttig å vite om lading av elbil

Det første du må vite om lading av elbil er at lading i stikkontakt ikke bør være din daglige form for lading. Dette kan rett og slett være farlig, og anbefales å kun brukes som nødlading.


Hvis du skal bruke en stikkontakt eller en industrikontakt til regelmessig lading skal kursen oppfylle helt spesifikke krav. Dette er krav som er satt for å minske risikoen som kan oppstå ved lading, for eksempel overoppheting og i verste fall brann. Det anbefales heller ikke lading med skjøteledning eller adaptere når du skal lade elbilen hjemme.

Ellers bør du vite at du må ta dine forhåndsregler om vinteren. Når du skal lade bilen bør du fjerne snø og is fra ladeluken før den åpnes, og pass på at det ikke er snø, is eller vann på kontaktflatene mellom pluggen og kontakten i bilen. Kontaktflatene kan renses med en ren, tørr klut. Ikke bruk noen form for løsningsmidler, bensin, pulver e.l. Dette kan skade dem.


Husk også at det tar lengre tid å lade bilen når det er kaldt ute, og batteriet gir også betydelig kortere rekkevidde i kulden. Dette vil blant annet påvirke hvor lange turer du kan ta mellom hver lading. På ladestasjoner.no kan du lese mer om å lade elbil i kulden.Sikker lading hjemme

Hvordan skal du da lade bilen din i det daglige, hvis du ikke bør lade i vanlig stikkontakt? Vi anbefaler å gå til innkjøp av en egen ladestasjon til hjemmebruk, også kjent som en hjemmelader. I tillegg til å lade ved mye høyere effekt, har slike ladestasjoner innebygde sikkerhetsfunksjoner som håndterer alle risikoene som kan oppstå ved lading av en elbil eller en plug-in hybrid.


Ladestasjonen forteller bilen hvor mye strøm bilen får lov til å trekke, og dette er igjen stilt inn av elektrikeren som monterte ladestasjonen ut fra hvor stor belastning den elektriske installasjonen din tåler. I tillegg settes det ikke strøm på hverken ladekabel eller bil før bilen “sier i fra” at den er klar til å starte å lade. Det er viktig å ha god jording og beskyttelse mot de spesielle jordfeilene som kan oppstå ved lading, og dette blir også ivaretatt når en ladestasjon installeres fagmessig.
En ladestasjon er en trygg investering som kan benyttes i mange år fremover, selv om bilen byttes.

 

  • Er du på utkikk etter hjemmelader til elbil eller ladbar hybrid? Vi tilbyr forskjellige varianter fra ledende leverandører på Fjordkraft Markedsplass

 Hurtiglading for deg som trenger strøm på farten

På langtur trenger man noen ganger rask lading underveis på turen. Da kan du bruke hurtiglading. Hurtigladestasjoner er elbilens svar på bensinstasjoner, og finnes de fleste steder langs norske veier (selv om det helt klart er høyest tetthet fra Trøndelag og sørover). Hvis du trenger en rask og enkel oversikt over hvor din nærmeste hurtigladestasjon befinner seg kan du besøke nettsiden ladestasjoner.no. Her finner du en kontinuerlig oppdatert oversikt over hvilke ladestasjoner som finnes hvor i Norge, og også en del i Sverige og Danmark. Siden finnes også som mobilapp. Den krever ingen innlogging, så det er bare å laste den ned og ta den i bruk.

I appen har du også mulighet til å filtrere på biltype, ladetype, tilgjengelighet og P-avgift for å finne akkurat den rette ladestasjonen for deg og din bil. Dette gjør det også enklere for deg å planlegge lengre bilturer med ladestopp underveis.

 

Du kan laste ned Ladestasjoner-appen her: App Store (iPhone) eller Google Play (Android).Visste du at Fjordkraft også tilbyr en egen strømavtale med elbilrabatt?Kilder:

Tek.no

Elbil.no