Lade elbil

Våre beste elbiltips

Ifølge Norsk Elbilforening var det i januar 2024 over 720 000 elbiler i Norge. Eier du en av disse, eller vurderer å kjøpe elbil, har vi noen nyttige elbiltips til deg.

Publisert: 12. mars 2024

elbil.no kan du følge med på hvor mange elbiler som finnes i Norge.

Uansett om du bor i enebolig, borettslag eller sameie, vil det være mest gunstig for deg med en egen hjemmelader til bilen fremfor å lade på offentlige ladestasjoner. Det er praktisk, gir lavere ladekostnader og du kan lade når det passer deg.

Elbiltips 1: Nyttig å vite om lading av elbil 

Etter den nye normsamlingen NEK 400:2022 (ekstern lenke) må man ha egnet elbillader når man skal installere nytt ladepunkt hjemme. Du kan kun benytte vanlig stikkontakt som ladepunkt så sant denne er installert før den nye normen trådte i kraft i 2022 og ble montert i henhold til daværende regler. Om du bruker vanlig stikkontakt til regelmessig lading, er det viktig at du er oppmerksom på ting som kan tyde på at noe er galt, som for eksempel varmgang og at sikringen går. Lading med skjøteledning eller adaptere kan være direkte farlig, og bør unngås. Her kan du lese mer om hvordan du lader elbilen hjemme.

Elbiltips 2: Pass ekstra på når du lader om vinteren

Om vinteren bør du fjerne snø og is fra ladeluken før den åpnes, og passe på at det ikke er snø, is eller vann på kontaktflatene mellom plugg og kontakt i bilen. Kontaktflatene kan renses med en ren og tørr klut. Ikke bruk noen form for løsningsmidler, bensin, pulver eller lignende da dette kan skade flatene. 

 

Husk også at det tar lengre tid å lade bilen når det er kaldt ute, og at batteriet gir betydelig kortere rekkevidde i kulden. Dette vil påvirke hvor lange turer du kan ta mellom hver lading. På ladestasjoner.no kan du lese mer om å lade elbil i kulden.

 Elbiltips 3: Sikker lading hjemme 

For tryggest mulig lading hjemme, anbefaler vi å kjøpe en hjemmelader. I tillegg til å lade ved mye høyere effekt, har ladestasjoner innebygde sikkerhetsfunksjoner som håndterer all risiko som kan oppstå ved lading av elbil eller plug-in hybridbil. Ladestasjonen forteller bilen hvor mye strøm den får lov til å trekke, en parameter som stilles inn av elektrikeren som monterer ladestasjonen for deg basert på hvor stor belastning den elektriske installasjonen din tåler.

Ladestasjonen passer i tillegg på at det ikke kommer strøm i hverken ladekabel eller bil før bilen “sier fra” at den er klar til å starte å lade.

Det er viktig å ha god jording og beskyttelse mot de spesielle jordfeilene som kan oppstå ved lading, og dette blir også ivaretatt når ladestasjonen monteres av en elektriker med riktig fagkunnskap.  

En ladestasjon er med andre ord en trygg investering som kan benyttes i mange år fremover, selv om du bytter bil.

Er du på utkikk etter hjemmelader til elbil eller ladbar hybrid? Vi tilbyr forskjellige varianter fra ledende leverandører på Fjordkraft markedsplass

Bestill hjemmelader

 

Elbiltips 4: Hurtiglading for deg som er på farten

På langtur trenger man noen ganger å lade raskt underveis. Da kan du bruke hurtiglading. Hurtigladestasjoner finnes de fleste steder langs norske veier (selv om det helt klart er høyest tetthet fra Trøndelag og sørover). Hvis du trenger en rask og enkel oversikt over hvor din nærmeste hurtigladestasjon befinner seg, kan du besøke nettsiden ladestasjoner.no. Her finner du en kontinuerlig oppdatert oversikt over hvilke ladestasjoner som finnes i Norge, og også en del i Sverige og Danmark.  

 

Ladestasjoner.no finnes også som app. Den krever ingen innlogging, så det er bare å laste ned og ta den i bruk. I appen har du mulighet til å filtrere på biltype, ladetype, tilgjengelighet og P-avgift for å finne den rette ladestasjonen for deg og din bil. Dette gjør det enklere å planlegge lengre bilturer med ladestopp underveis.

 

Du kan laste ned Ladestasjoner-appen her:  

 

App Store (iPhone)  

 

Google Play (Android)