Strømforbruk

Så lite koster strømmen til julelysene

Sparer du på julelysene i år for å spare strøm? Strømmen er rekorddyr i Sør-Norge denne vinteren. Og mange tar grep for å kutte strømregningen. Men hva koster det egentlig å dekorere hus og hage med julelys i år?

Publisert: 22. desember 2021

Dette koster strømmen til julelysene

Med høye strømpriser er energisparing fornuftig, men belysning lyser opp og gleder i en mørk tid. Selv om lysene står på døgnet rundt med høye strømpriser trenger ikke dette å koste skjorta. 

 

En vanlig lyslenke av LED med 240 små lys, også kalt dioder, bruker 11-12 kroner i strøm. Det samme gjør et middels-stort plastikktre dekket med lysdioder. Og disse eksemplene er ved kontinuerlig bruk en hel måned. I moderate mengder og ved bruk av LED-pærer er det lite penger som går med til strøm til julelysene. Tallene som er lagt til grunn er 2 kroner per kWh, inkludert mva., og det er lagt til 0,5 kroner nettleie, basert på at lysene står på en hel måned.

 

 

Velger du å kjøpe en lysrigg i stedet for lysslynger for å pynte f.eks flaggstangen, vil det koste litt å kjøpe selve lysriggen. Men strømforbruket for hele desember er på relativt beskjedne 37 kroner med LED-pærer.

 

Forskjell på LED-lys og gammeldagse lyspærer

LED-lys er i motsetning til tradisjonelle lyspærer, veldig energieffektivt. Ta for eksempel en klassisk lysestake med lyspærer, som mange har én eller flere av i vinduet. En slik koster deg ca. 38 kroner i strømutgifter hvis den står på gjennom hele desember 2021. Har du derimot en moderne versjon med syv LED-lys slipper du unna med 2-3 kroner per lysestake. Dersom du har store lysrigger kan det være noen kroner å spare på strømregningen ved å velge LED-pærer fremfor tradisjonelle lyspærer.

 

Gjenbruk julebelysningen for å spare penger

Som oftes er det innkjøpet av belysningen eller dekorasjonen som koster en del. Derfor kan det lønne seg å kjøpe julebelysning som kan brukes på ulike måter, og som kan gjenbrukes år etter år. Ta lyslenken som et eksempel. Denne har veldig lang levetid og kan både brukes til å pynte trær og busker, festes på balkonger eller pynte flaggstangen.