Nyttige tips om innetemperatur
Riktig innetemperatur er viktig for både hus og helse, og bruker du termometeret fornuftig, kan du også redusere energiforbruket ditt. Men hva er normal innetemperatur og hvorfor er det så viktig å ikke ha det for varmt eller for kaldt inne?
Hva er anbefalt innetemperatur?
Folkehelseinstituttet anbefaler en normal innetemperatur på 20–22 grader. Det er likevel vanlig at dette varierer noe fra rom til rom. Mange foretrekker for eksempel at temperaturen på soverommet er lavere enn i resten av huset, og dette er også anbefalt for en god natts søvn. På badet er det derimot vanlig å ha det litt varmere – følelsen av å komme ut i et kaldt rom etter en varm dusj er ikke akkurat ettertraktet blant de fleste av oss.
Vi vil derfor anbefale følgende innetemperaturer for de ulike rommene i hjemmet ditt:
-
Temperatur på vaskerom: 16 grader
-
Soveromstemperatur: 16–18 grader
-
Temperatur i gang/entré: 16–18 grader
-
Kjøkkentemperatur: 20–21 grader
-
Temperatur i stue/oppholdsrom: 20–22 grader
-
Baderomstemperatur: 22–24 grader
Unngå skader på helse og bolig med riktig temperatur inne
Vi nordmenn er glade i å være ute, men vi liker også å ha det godt og varmt når vi kommer inn igjen. Ofte varmer vi imidlertid opp mer enn nødvendig, noe som ikke er særlig bra for verken hus, helse eller lommebok.
Luftkvaliteten blir dårlig når det er høy varme, og det er vanlig å oppleve nedsatt funksjonsevne, problemer med hodepine, dårlig konsentrasjon og svekket hukommelse.
Men feil innetemperatur kan også gjøre skade på boligen, og er du glad i å ha det godt og varmt hjemme, bør du også være obs på at det kan utvikles fukt. For eksempel kan kondens- og muggproblemer oppstå hvis det er for stor forskjell mellom temperatur på vegger og flater og på innetemperaturen i luften – spesielt ved fuktig luft. God ventilering og lufting er derfor viktig, spesielt i alle oppholdsrom. Husk å bruke kjøkkenviften flittig når du lager mat, og pass på å lufte godt når du har dusjet!
Få bedre inneklima og spar strøm
Har du høy innetemperatur, bruker du naturlig nok mye energi – men du bør tenke over at mye av denne energibruken kan være unødvendig. Hvis du kler deg riktig, sørger for god isolasjon og har vinduer som ikke trekker, kan du spare strøm og redusere energiforbruket betydelig.
Vi anbefaler varmeregulering i boligen både i forskjellige rom og på forskjellige tider av døgnet. For eksempel gjør det ikke noe å senke temperaturen litt i oppholdsrom om natten, når du likevel ligger på soverommet. Husk likevel å ikke ha så lav temperatur om natten at rommet blir veldig nedkjølt, da kreves det nemlig mye energi for å få opp varmen igjen. Vær også nøye med å holde dører lukket mellom rom som skal ha ulik temperatur. I vår Markedsplass finner du et bredt utvalg av smarte produkter som hjelper deg å styre oppvarmingen av boligen din.
Tenk over når du bør regulere temperaturen og når du bør regulere med bekledningen – i rom der det er mye aktivitet trenger ikke temperaturen å være like høy som i rom der du sitter stille. Har du barn med høyt aktivitetsnivå, vil det være lurt å ha litt lavere temperatur i rommet, og heller supplere med en ekstra genser når de sitter i ro og trenger mer varme.
Innetemperatur på arbeidsplassen
Vi tilbringer store deler av dagen vår på jobb, og her skal vi selvfølgelig trives og kunne gjøre en god jobb. Er det for kaldt, vil man imidlertid kunne få nedsatt fingerferdighet, presisjon og tempo. Muskelstivhet og andre revmatiske plager er også vanlig, og man blir mer mottakelig for infeksjoner. God ventilasjon og optimal innetemperatur på arbeidsplassen er derfor helt essensielt.
Ved temperaturregulering på jobb vil bedriftens kostnader også reduseres, da man for eksempel unngår unødvendig høye temperaturer. Er du usikker på hva som er best for din arbeidsplass, kan det lønne seg å kontakte en energirådgiver.