Strømforbruk

Derfor er strømregningen din høyere enn normalt denne våren

Da du åpnet din nyeste strømregning er det mulig du lurte på hvorfor den ikke var lavere. Den kalde vinteren er over, så hvorfor har ikke prisene sunket mer enn det de har? Vi forsøker å rydde opp i forvirringen for deg.

Publisert: 25. mai 2018

Nettleien din har økt

Selv om Fjordkraft nå fakturerer for nettleie for de fleste kundene våre er det ikke vi som beholder pengene, siden nettleien betales videre til netteieren. Nettleien går blant annet til å dekke drift og vedlikehold av ledningsnettet i ditt område, samt offentlige avgifter. Du kan ikke velge hvem du skal betale nettleie til, siden din netteier avgjøres av hvor i landet du bor. Økningen i nettleien fra 2016 til 2018 er betydelig. EnergiNorge gjennomførte i fjor en undersøkelse blant 30 nettselskaper som til sammen dekket 2,2 millioner av landets strømkunder. Den viste at 77 prosent av kundene måtte belage seg på økt nettleie i 2018, og det er dette vi nå ser resultatene av når strømregningen kommer i posten.  

 

Høyere priser i strømmarkedet generelt

Over store deler av landet har vi i 2018 vært velsignet med en tørr og solrik vår. De færreste av oss klager over solskinn og tørr asfalt, men bieffekten av dette er dessverre at vannmagasinene våre ikke er så fulle som de normalt sett ville vært. I tillegg er snøsmeltingen over i lavlandet, så vi kan ikke regne med noe ekstra “påfyll” i magasinene herfra heller. Dette fører igjen til høyere priser i strømmarkedet. Fjordkraft kjøper strøm på strømbørsen og videreselger den til kundene våre, så det er ikke slik at vi tjener mer penger nå som prisene er høye - prisene er høyere fordi vi må betale mer for strømmen når vi kjøper den inn. Økningen skyldes også blant annet at de lovpålagte avgiftene har blitt høyere. Dette, sammen med de økte prisene på strømbørsen, gjelder for alle strømleverandører i landet. Konsekvensen er at strømregningene din blir høyere, selv når strømforbruket ditt kanskje er helt likt samme periode i fjor.

 

Vi bruker mer strøm

Det har vært en lang og kald vinter, og strømforbruket vårt har gått opp deretter for å holde boligene våre varme. I etterkant, når solen har kommet tilbake og det har blitt varmere i været, har målinger vist at strømforbruket i befolkningen likevel er høyere enn normalt mot samme periode i tidligere år. Det kan rett og slett se ut som vi har tatt med oss noen av strømvanene våre fra det kalde vinterværet inn i våren. Kanskje har du noen varmekabler som burde vært nedjustert med noen grader? Det kan nok være lurt å ta en ekstra runde i huset for å sjekke om det finnes varmekilder eller apparater som fortsatt står i “vintermodus”. På grunn av den økte nettleien og et dyrere strømmarked vil unødvendig strømbruk dessverre svi litt ekstra akkurat nå.

 

I tillegg har salget av elbil eksplodert den siste tiden, og vi ser nok tendensen til at også hjemmelading av elbil kan være med på å bidra til det høyere strømforbruket vårt.

 

Kort oppsummert: Vi må nok belage oss på å betale litt ekstra for finværet i sommer. Lyspunktet får være at vi bruker mindre strøm i varmen, og de fleste av oss ville sannsynligvis ikke byttet bort solskinn med regn.
Kilde

EnergiNorge