Strømforbruk

21 sommervennlige strømsparetips

Sommeren er her for fullt! Noen av oss har kanskje likevel tatt med oss noen av strømvanene våre fra vinteren inn i de varmere månedene, så her kommer 21 gode tips til deg som vil kutte ned på strømforbruket nå i sommerhalvåret.

Publisert: 28. mai 2018

1. Mange av oss skrudde opp innetemperaturen da det var kaldt i vinter, og en del av oss har kanskje glemt å justere temperaturen ned til sommernivå igjen. Ta deg en runde rundt i huset ditt og se om du har noen varmekilder som burde vært skrudd ned noen grader. Noen kan kanskje skrus helt av? For hver grad du senker innetemperaturen sparer du cirka 5 prosent av kostnadene til oppvarming.

 

Vi tilbyr smarte og energibesparende dingser til hus og hjem på Fjordkraft Markedsplass. Her finner du blant annet varmepumper og panelovner som du kan koble opp mot Fjordkraft-appen, og på den måten styre temperaturen i hjemmet ditt på samme sted som du har oversikt over strømforbruket. 

 

2. Mens vi er inne på varme: har du varmekablene på flere steder huset? De fleste av oss trenger bare å ha på varmekablene på badet nå i sommermånedene, og i mange tilfeller er de kanskje ikke nødvendige der heller.

 

3. Denne sier seg selv, men det er verdt å nevne: pass på å skru av lyset i rom som ikke er i bruk.

 

4. Vær effektiv i dusjen. Nest etter oppvarming går det svært mye strøm til oppvarming av varmt vann. Hvis det er varmt ute er det kanskje uansett mer fristende med en dusj av den mer avkjølende typen?  

 

5. Hva med å forsøke å bruke mindre vann når du pusser tennene eller barberer deg? Du kan bruke et glass med vann eller ha litt vann i vasken.

 

6. Pass på at du skrur skikkelig igjen kranen etter at du har dusjet eller tappet vann, og skru den gjerne over på kaldt vann i samme slengen. En dryppende kran kan dryppe så mye som 1 liter i timen.

 

8. Ikke vask klær før du kan fylle maskinen helt opp. Det bruker like mye energi å vaske en halvfull maskin som en full en. Kanskje kan du benytte anledningen til å ta bruke noen glemte plagg fra innerst i skapet?

 

9. Vask klær på lavere temperaturer om du kan. Mange plagg blir helt rene med vask på 30 grader.

 

10. Tørk klærne dine på tørkesnor eller stativ i stedet for i trommel. Om du er heldig og har fint og varmt sommervær tørker klærne kanskje vel så fort utendørs, og få ting er herligere enn soltørkede klær.

 

11. La oppvasken lufttørke i stedet for å bruke tørkeprogrammet på oppvaskmaskinen. Det er bare å åpne døren til maskinen på gløtt når den er ferdig, så tørker koppene dine på null komma niks.

 

12. Kjøl ned mat før du setter den inn i kjøleskapet eller fryseren. På denne måten trenger du ikke bruke unødvendig mye strøm på regulere temperaturen nedover på grunn av varm mat.

 

13. Tin heller mat i kjøleskapet enn i mikrobølgeovnen. Så lenge du husker å ta maten ut av fryseren kvelden før du skal spise den går dette helt fint.

 

14. Slå TV-en helt av når du ikke ser på den. Mange TV-er bruker like mye strøm når de står i standby som når de viser et program.

 

15. Det samme kan gjøres med PC-en: skru den av når den ikke er i bruk.

 

16. Napp ut laderne dine når de ikke brukes. Dette har riktignok ikke verdens største effekt, men det reduserer i tillegg brannfaren i hjemmet ditt. Vinn-vinn!

 

17. Skru av varmekilder og lys som du ikke har behov for om du reiser på ferie eller er borte over en lengre periode.

 

18. Dra støpselet ut av veggen på TV-er, PC-er, stereoanlegg, ladere og spillkonsoller når du drar på ferie. De bruker fortsatt strøm i standby-modus, og dette er jo litt bortkastet hvis du ikke en gang er hjemme.

 

19. Pass på at ikke utelampene dine står på når sommeren er på sitt lyseste. Det er ingen grunn til å bruke strøm på utebelysning når sola lyser til langt etter leggetid.

 

20. Vurder å installere sparedusj. Med sparedusj sparer du inntil 50 prosent energi i forhold til vanlige dusjhoder, og dette kan utgjøre gode besparelser på strømregningen i løpet av et år.

 

21. Bruk spareprogrammene på hvitevarene dine.

 

22. Har du varmepumpe? Ikke bruk den til nedkjøling hvis du kan få samme effekten av å åpne et vindu.Lykke til med strømsparingen! Hvis du greier å redusere forbruket ditt er det ikke bare strømdelen av regningen din som kuttes - med et lavere strømforbruk senkes også nettleien. 

 

 

Vil du flytte strømmen din til oss? Finn din strømavtale her

 

Kilde

DinSide