Strømforbruk

Slik sparer du strøm

Visste du at du kan spare mye på å skru ned innetemperaturen med bare én eller to grader? Her gir vi deg noen enkle tips til hvordan du kan redusere strømforbruket.

Publisert: 12. januar 2021

2020 var et annerledes år på mange måter, og strømprisene var intet unntak. Mye nedbør gjennom hele året førte til fulle vannmagasiner, og mye vind førte til høy produksjon av vindkraft. Milde temperaturer førte i tillegg til mindre behov for strøm til oppvarming. Aldri har strømmen vært så billig som i fjor, med priser helt ned mot noen få øre per kilowattime.

 

Nå ser vi imidlertid at strømprisene øker, og igjen er det værforholdene som er hovedårsaken. Kaldt og klart vintervær med lite vind og økt forbruk presser prisene oppover.

 

Små tiltak man kan gjøre

I Norge går mer enn 60 prosent av strømbruken vår til oppvarming og varmtvann. Når det blir kaldere er det naturlig at vi skrur opp varmen, og da kan man fort merke det på strømregningen. Å skru ned innetemperaturen en grad eller to kan ha overraskende stor innvirkning på strømforbruket ditt – faktisk vil du spare cirka fem prosent av kostnadene til oppvarming for hver grad du senker innetemperaturen. Anbefalt temperatur i oppholdsrom er 21 grader, og for soverom er det 18 grader.

 

Vi tilbyr smarte og energibesparende dingser til hus og hjem på Fjordkraft Markedsplass. Her finner du blant annet varmepumper og panelovner som du kan koble opp mot Fjordkraft-appen, og på den måten styre temperaturen i hjemmet ditt på samme sted som du har oversikt over strømforbruket. 

 

Flere tips til deg som vil kutte strømutgiftene:

  • Luft kjapt og intensivt
  • Skru av lys og varme i rom som ikke er i bruk
  • Ta en dusj i stedet for et bad i badekaret

Og sist, men ikke minst: Ta kortere dusjer. Nest etter oppvarming går det mye strøm til varmtvann, så det kan være lurt å bruke litt mindre tid i dusjen nå som strømprisene er høye.

 

 

Vil du vite mer om hvordan du kan spare strøm? Se våre åtte strømsparetips for viderekomne.

 

Kilde:

Energi Norge