Strømforbruk

Slik sikrer Christina lavest mulig strømpris for seg selv og kundene

– Jeg elsker å slå strømmarkedet! Kraftforvalter i Fjordkraft, Christina Kringsjå, startet en helt ny strømavtale i 2016. I fjor slo hun spotprisen* i 11 av 12 måneder for seg og sine kunder.

Publisert: 30. mai 2022

Har du hørt om forvaltningsavtale på strøm? Hos Fjordkraft kan du få en helt spesiell strømavtale som er en mulighet du som privatperson har til å få strømmen til under spotpris.

 

Fjordkraft har nemlig et team med kraftforvaltere som overvåker strømmarkedet og kjøper strøm for deg når det er absolutt billigst. Christina Kringsjå er en av kraftforvalterne. Faktisk var hun med å lansere strømavtalen tilbake i 2016.

 

– Vi hadde da forvaltningsavtale på strøm til bedriftskunder. Jeg så jo hvor mye penger de kunne spare på en sånn strømavtale og syns det var urettferdig at ikke privatpersoner hadde samme mulighet, forteller Christina som selv også sverger til avtalen.

 

– Jeg kommer aldri til å bytte strømavtale. Det er en grunn til at alle vi som er kraftforvaltere har denne avtalen, sier hun og smiler stort.

 

Hva er forvaltningsavtale?

  • Kraftforvalterne til strømselskapet handler kontrakter i framtidsmarkedet for å sikre lavest mulig strømpris.
  • Kundene får fradrag på sin månedlig faktura når forvalteren slår spotpris.
  • Kraftforvalterne i Fjordkraft slo spotpris* 11 av 12 måneder i 2021.
  • Avtalen har samme påslag og månedskostnader som vanlig spotpris-avtale.

 

*Med spotprisen menes månedsgjennomsnittet for spotprisen på Nord Pool, inkl. mva.

 

Kan sammenlignes med aksjemarkedet

 

Christina og hennes kolleger har mulighet til å handle strøm mellom klokka 08.00 og 16.00. Akkurat nå som strømprisen er nokså høy sitter kraftforvalterne ganske rolig i båten.

 

– For en som ikke kan så mye om strøm kan det kanskje minne litt om børsen og kjøp og salg av aksjer?

 

– Ja, det kan sammenlignes med valutamarkedet og aksjemarkedet i form av at man kjøper noe på et resultat som blir levert fram i tid. Vi kan kjøpe strøm dager, uker, måneder eller år fram i tid.

 

De som har forvaltningsavtale nå om dagen vil antagelig også få god nytte av strømavtalen sin. Spotprisen styres først og fremst av markedet, altså av tilbud og etterspørsel. Prisene påvirkes av nivået på produksjonen av vannkraft, vindkraft og kjernekraft, i tillegg til prisene på kull, gass og CO2-kvoter. Den siste tiden har for eksempel Russlands invasjon av Ukraina ført til stor usikkerhet rundt gasspriser.

 

Da krigen i Ukraina brøt ut steg derfor strømprisene voldsomt, men ikke for de med forvaltningsavtale.

 

– Vi lå godt posisjonert da krigen brøt ut. Noe som gjør at vi nå sitter litt på hendene når spotprisen er såpass høy.

 

Kunder med forvaltningsavtale vil få sin strømkostnad stilt opp mot spotprisen på den månedlige fakturaen. Hvis kraftforvalteren har klart å kjøpe strøm til under spotpris, vil dette komme frem som gevinst og trekkes fra på kundens faktura.

 

Det gis også garanti for at strømprisen aldri vil overstige 12,5 øre/kwh over spotprisen.

 

– Jo større forbruk man har, jo større effekt kan man få av denne avtalen. Jeg tror og håper dette er en strømavtale som blir mer og mer aktuell. Det er jo den eneste måten privatpersoner kan slå spotprisen, sier Kraftforvalteren.

 

– Dette er min store passion

Christina er en del av krafthandelsavdelingen i Fjordkraft der det til sammen jobber ni personer.

 

– Det er en gjeng med rutinerte og voksne folk som har mange års erfaring fra kraftmarkedet. Selv om det er høye priser i markedet akkurat nå, så har de vært med på mange ekstraordinære perioder i strømmarkedet tidligere, forteller produktdirektør Trygve Oma.

 

I fjor klarte Christina og krafthandelsavdelingen i 11 av årets 12 måneder å sikre billigere strøm for seg og sine kunder. Den siste måneden var det kun marginer om å gjøre, men man kan likevel se at hun trekker en irritert mine når vi bringer det opp.

 

– Det var ikke mye om å gjøre, men det var utrolig irriterende for det, sier den sprudlende dama som åpenbart lever og ånder for å sikre lavest mulig strømpris til kundene.

 

– Jeg elsker å slå markedet, det er det beste jeg vet. Det er min store passion rett og slett. På den måten tjener jeg jo også penger til meg selv, forteller dama med et stort smil om munnen.

 

– Hvorfor har ikke flere denne strømavtalen?

 

– Det er ikke så mange leverandører som tilbyr dette. Det er heller ikke så godt markedsført kanskje.

 

En gjenganger for Christina sine kunder er at de er strålende fornøyd med sin strømavtale.

 

– Mange av mine venner har denne avtalen. Når de forteller meg hvor mye jeg sparer de i strømkostnader hver måned blir jeg veldig glad.

 

Nysgjerrig på Spot med forvaltning? Les mer her