Slik blir dine strømpriser påvirket av vinterværet
Strømprisene påvirkes av tilbud, etterspørsel og vær. Se hvordan strømprisene påvirkes av vinterværet og få tips til hvordan du kan kutte strømutgiftene her.
Tilbud og etterspørsel gjør strømprisene høyere
Kort fortalt: Strøm er ferskvare. Dette gjør strømprisene ekstremt avhengig av tilbud, etterspørsel og vær. Når det er tørt og kaldt, har vi mindre strøm tilgjengelig og et høyere behov for å bruke den.
Den viktigste årsaken til høyere strømpriser er kaldt og klart vintervær, samt økt strømforbruk. Når det er kaldt blåser det ofte også mindre, og det produseres dermed mindre strøm fra vindkraft i våre naboland. Det betyr at vi som strømleverandør må betale mer for strømmen vi kjøper på den nordiske strømbørsen Nord Pool, noe som igjen påvirker strømprisen til våre kunder.
Hvor lenge vil prisene holde seg høye?
Det er vanskelig å si hvor lenge prisene vil være høye, og det kan være store variasjoner fra time til time. Ofte er strømmen dyrest tidlig på morgenen og ved middagstider, når strømforbruket i privathusholdningene er på topp. Hvis det blir mildvær og regn forventer vi at prisene faller, men slik værbildet ser ut nå kan prisene forbli høye en god stund.
Når det er kaldt på høsten og tidlig vinter, vil vi produsere mer strøm fra vannkraft som gjør at beholdningen i magasiner reduseres i tiden fremover. Dette gir forventninger om økte priser. Markedet forventer foreløpig høyere priser i januar og ut i februar.
Nettleien koster mer
Nettleie er beløpet du betaler til nettselskapet ditt for å få overført strøm til huset ditt. Nettleien skal gi nettselskapet inntekter til dekning av kostnadene ved transport av strøm, samt gi effektiv drift, utnyttelse og utvikling av nettet. Det er nettselskapet som fastsetter nettleien. Den inneholder et fast og et variabelt ledd, og skal i størst mulig grad reflektere kostnadene i overføringsnettet. Dette betyr at når vi bruker mer strøm i kalde perioder går også nettleien opp. Det er en vanlig misforståelse at Fjordkraft kan påvirke nettleien din, men det kan vi ikke siden denne delen ikke fastsettes av oss. Dette er likevel svært mange som tror dette, siden man nå får strøm og nettleie på en regning.
Små tiltak man kan gjøre
Når det er kaldere er det naturlig at vi skrur opp varmen. I Norge går nesten 80 prosent av strømbruken vår til oppvarming, og dette øker fort når kuldegradene kryper nedover. Da sier det seg selv at man merker det på strømregningen når vi er midt inne i en tørr og solrik vinter. Å skru ned innetemperaturen en grad eller to kan ha overraskende stor innvirkning på strømforbruket - faktisk sparer du cirka 5 prosent av kostnadene til oppvarming for hver grad du senker innetemperaturen. Anbefalt temperatur er 21 °C i oppholdsrom og 18 °C i soverom.
Vi tilbyr smarte og energibesparende dingser til hus og hjem på Fjordkraft Markedsplass. Her finner du blant annet varmepumper og panelovner som du kan koble opp mot Fjordkraft-appen, og på den måten styre temperaturen i hjemmet ditt på samme sted som du har oversikt over strømforbruket.
Flere tips til deg som vil kutte strømutgiftene:
-
Luft kjapt og intensivt
-
Skru av lys og varme i rom som ikke er i bruk
-
Har du elbil? Lad bilen når strømprisen er lavest med Fjordkraft-appen
-
Fyr i peisen dersom du har muligheten
-
Husker du det gamle wattmeteret? Kutt strømforbruket så fort du ser det øker, ved hjelp av Fjordkraft-puls
Og sist men ikke minst: ta kortere dusjer. Nest etter oppvarming går det svært mye strøm til oppvarming av varmt vann, så det er nok ikke så lurt å bruke lang tid i dusjen nå som strømprisene er høye. Vil du vite mer om hvordan du kan spare strøm? Se våre 8 strømsparetips for viderekomne.
Kilder