Strømforbruk

Slik blir dine strømpriser påvirket av vinterværet

Strømprisene påvirkes av tilbud, etterspørsel og vær. Se hvordan strømprisene påvirkes av vinterværet og få tips til hvordan kutte strømutgiftene her.

Publisert: 15. januar 2019

Tilbud og etterspørsel gjør strømprisene høyere

Kort fortalt: Strøm er ferskvare. Dette gjør strømprisene ekstremt avhengig tilbud, etterspørsel og vær. Når det regner og er mildt ute har vi gjerne fulle vannmagasiner, mye strøm og lite behov for oppvarming, mens når det er tørt, solrikt og kaldt har vi lite strøm tilgjengelig og et mye høyere behov for å bruke den. Så godt som all strøm som produseres i Norge kommer fra vannkraft, og prisene blir derfor svært sesongavhengige. Er det lite vann i vannmagasinene påvirker det strømregningen, og når etterspørselen samtidig er stor ender vi opp med priser som de vi ser i markedet akkurat nå.

 

 

Påvirkes av prisene i Europa

I tillegg har det skjedd en tredobling av prisen for CO₂-kvoter i det europeiske kvotemarkedet, samtidig som vi ser økte pris for gass og kull. Norges kraftproduksjon består for det meste av vannkraft, men de høye kull- og gassprisene i Europa har likevel innvirkning på våre strømpriser. Administrerende direktør Jørgen Gunnestad i Salten Kraftsamband Handel forklarer situasjonen slik til NRK:

 

– Det er veldig dyrt å slippe ut CO₂, og det er veldig dyrt å kjøpe kull. Norge utveksler kraft med land som baserer forbruket på nettopp kull, og dermed blir prisene mellom Norden og Europa likere. Når vi i tillegg har lite vann i magasinene og et økt strømforbruk om vinteren, blir prisen høy.


Nettleien koster mer

Nettleie er beløpet du betaler til nettselskapet ditt for å få overført strøm til huset ditt. Nettleien skal gi nettselskapet inntekter til dekning av kostnadene ved transport av strøm, samt gi effektiv drift, utnyttelse og utvikling av nettet. Det er nettselskapet som fastsetter nettleien. Den inneholder et fast og et variabelt ledd, og skal i størst mulig grad reflektere kostnadene i overføringsnettet. Dette betyr at når vi bruker mer strøm i kalde perioder går også nettleien opp. Det er en vanlig misforståelse at Fjordkraft kan påvirke nettleien din, men det kan vi ikke siden denne delen ikke fastsettes av oss. Dette er likevel svært mange som tror dette, siden man nå får strøm og nettleie på en regning.

 

Små tiltak man kan gjøre

Når det er kaldere er det naturlig at vi skrur opp varmen. I Norge går nesten 80 prosent av strømbruken vår til oppvarming, og dette øker fort når kuldegradene kryper nedover. Da sier det seg selv at man merker det på strømregningen når vi er midt inne i en tørr og solrik vinter. Å skru ned innetemperaturen en grad eller to kan ha overraskende stor innvirkning på strømforbruket - faktisk sparer du cirka 5 prosent av kostnadene til oppvarming for hver grad du senker innetemperaturen. Anbefalt temperatur er 21 °C i oppholdsrom og 18 °C i soverom.

 

 

Flere tips til deg som vil kutte strømutgiftene:

  • Luft kjapt og intensivt

  • Skru av lys og varme i rom som ikke er i bruk

  • Ta på deg et par ullsokker og et pledd heller enn å skru opp innetemperaturen

  • Fyr i peisen dersom du har muligheten

  • Ta en dusj i stedet for et bad i badekaret

Og sist men ikke minst: ta kortere dusjer. Nest etter oppvarming går det svært mye strøm til oppvarming av varmt vann, så det er nok ikke så lurt å bruke lang tid i dusjen nå som strømprisene er høye. Vil du vite mer om hvordan du kan spare strøm? Se våre 8 strømsparetips for viderekomne.


Husk at du har prismatch

Som Fjordkraft-kunde har du alltid prismatch. Det betyr at du kan ta kontakt om du finner en strømavtale som er billigere enn den du har hos oss, så matcher vi prisen. Været og nettleien kan vi dessverre ikke gjøre så mye med, men med Prismatch kan du være trygg på at du ikke trenger å forlate oss for å få best mulig strømpris. Så kan du heller gå ut og bygge snømann, ta deg en skitur eller bare spise en sjokolade i solveggen, vel vitende om at du har en god strømavtale hos Fjordkraft.

 

Kilder

NVE

NRK