Strømforbruk

Norge har de laveste strømprisene i Europa

Høye vinterpriser til tross: Norge har faktisk de laveste strømprisene i hele Europa. Det viser en oversikt Kinect Energy har laget for kraftbransjens organisasjon Energi Norge.

Publisert: 30. januar 2019

De fleste av oss kjenner nok på at strømprisene er høye akkurat nå. Årsaken til prishoppet skyldes faktorer både utenlands og i Norge. Hovedårsaken er en tredobling av prisen for CO₂-kvoter i det europeiske kvotemarkedet, samt økt pris for gass og kull. I tillegg har vi hatt en tørr vår og sommer med lite nedbør som har strukket seg utover vinteren. Det sier Marius Holm Rennesund, kraftanalytiker for THEMA Consulting Group, til NRK.

 

Dyrere strøm i Europa

Videre kan nettstedet E24 melde at vi til tross for vinteres strømsjokk likevel betaler mindre enn andre europeere for strømmen. Faktisk viser en oversikt som Kinect Energy Group har laget for kraftbransjens organisasjon Energi Norge at snittprisen for strøm de siste 20 årene har ligget betydelig under resten av Europa. Mellom 2000 og 2018 lå prisene i Storbritannia nærmere 50 prosent høyere enn våre, og prisene i Italia var over 80 prosent høyere enn de norske.

 

– Vi har uvanlig høye strømpriser i vinter. Da får det være en trøst at dette kommer til å normalisere seg over tid og at Norge uansett har betydelig lavere strømpriser enn resten av Europa, sier direktør Knut Kroepelien i Energi Norge.Lavere priser både i dyre og billige år

Energi Norge kan også fortelle at Norge skiller seg ut med de laveste strømprisene i Europa både i år med høye priser som i 2018, og i år med lave priser som i 2017.

 

– Norge har 1600 vannkraftverk som leverer rimelig strøm i normalår, og tøff konkurranse om kundene som bidrar til å holde prisene nede. Det er ingen selvfølge ute i Europa, sier Knut Kroepelien i Energi Norge til e24.

 

Kilder

E24

NRK