Strømforbruk

En vinter med høye strømpriser

Strømmarkedet kan være vanskelig å forstå, og som du kanskje har fått med deg er strømprisene høyere enn på lang tid. Derfor synes vi at du bør få en kort forklaring på hvorfor det er slik, og noen tips til hvordan du kan gjøre høstens strømregninger litt lavere.

Publisert: 18. november 2021

Hvorfor er strømprisene høye?

Strømprisene i Norge bestemmes i stor grad av hvor mye strøm som produseres fra vannkraft. Selv om flere av oss har fått kjenne på det sure været den siste tiden, er det likevel langt mindre vann i magasinene enn det vanligvis er. Men hvorfor er det slik?

 

Først og fremst har 2021 vært et tørrere år enn normalt, noe som har ført til at norske vannmagasin er tappet mye gjennom sommeren og høsten. Fordi det er tørt i bakken, vil mye av regnet trekke ned i jorden i stedet for å fylle magasinene. Det hjelper heller ikke at vinteren banker på døren. Når panelovnene skrus på og strømforbruket øker, tappes vannmagasinene for å produsere nok strøm.


Her finner du også mer utfyllende informasjon om hva som påvirker strømprisene.

 

Hvordan blir strømprisene fremover?

Det er vanskelig å vite hvordan strømprisene blir i tiden som kommer. Hvis vi likevel skal prøve å spå hvordan prisene utvikler seg, forventer vi at de kommer til å være høye utover vinteren. Dette skyldes først og fremst værsituasjonen og høye energipriser i Europa.

Noen enkle tips for å kutte strømutgiftene

Når været har vært mildt og strømforbruket lavt, har du gjerne ikke merket det så mye på strømregningen. Snart banker vinterkulden på døren, og varmekabler og panelovner skrus på igjen etter sommerdvalen. Da kan det være lurt å ta noen små grep for å sikre at ikke strømregningen løper løpsk. Her er noen av våre beste tips for å spare strøm:

  • Ta kortere dusjer
  • Luft raskt og effektivt
  • Senk innetemperaturen
  • Skru av lys og varme i rom som ikke er i bruk

Hvis du vil bli en skikkelig god strømsparer, kan du sjekke ut våre 12 enkle strømsparetips.