Strømforbruk

Hvem gjør hva med strømmen?

Hva innebærer det at du får strøm og nettleie på samme regning? Vi forklarer hva du betaler for, og til hvem.

Publisert: 07. juni 2017

Når du bruker strøm betaler du for to ulike tjenester - strøm og nettleie.

Før var det vanlig at disse kostnadene kom på hver sine regninger, en fra netteieren og en fra strømleverandøren. Men nå har dette blitt forenklet, så du som kunde får strøm og nettleie samlet på én regning.


Det er vi som strømleverandør som sender denne regningen, men summen du betaler er fortsatt delt i to. En del går til oss som strømleverandør, den andre går til din netteier.

 

Hva er nettleien?

Nettleien skal dekke mest mulig av kostnadene ved å overføre strømmen gjennom nettet, pluss vedlikehold, drift, beredskap, renter og administrasjon knyttet til dette. På toppen av nettleien kommer offentlige avgifter som forbruksavgift og MVA.

Det er nettselskapet ditt som har ansvar for det fysiske strømnettet der du bor, og sørger for at strømmen kommer frem til deg. De har monopol på sine tjenester innenfor sitt område, ettersom det ikke legges opp mer enn ett strømnett. Du kan derfor ikke skifte til en annen netteier, med mindre du flytter til et annet område.

Hva er strømkostnadene?

Du betaler strømleverandøren din for strømmen du har brukt. Dersom du har en spotprisavtale, betaler du for to beløp: Spotprisen og påslaget.

Spotprisen oppgis i øre per kWh og viser hvor mye strømmen har kostet strømleverandøren din i innkjøp. Spotprisen varierer fra dag til dag, og avhenger av hvor du bor. Sjekk dagens strømpriser i ditt område her.


Påslaget er strømleverandørens fortjeneste, og det er dette du må sammenligne når du skal undersøke hvilken strømleverandør som har den billigste strømavtalen til spotpris.

Ulike typer strømavtaler

Med en spotprisavtale varierer prisen du betaler per kWh fra dag til dag. Dette er vanligvis den billigste avtaletypen, men du vil oppleve prissvingninger.

En strømavtale med variabel pris innebærer at prisen fastsettes for minimun 2 uker, slik at du har mer forutsigbarhet for strømprisene.

Har du en strømavtale med fastpris, betyr det at du binder strømprisen for en lenger periode. Fordelen er at du får forutsigbare utgifter, men ulempen er at du sannsynligvis betaler mer på lang sikt med en slik avtale.


Lurer du på hvilken strømavtale du skal velge? Prøv vår avtalevelger og finn riktig strømavtale for deg

 

 

Kilder: NVE.no, Enova.no, Illustrert Vitenskap