Strømprisene har løftet seg gradvis det siste året

Nå som været blir kaldere og strømforbruket høyere, får strømprisene en kraftig økning. Når det er kaldt og blåser lite, blir tilgangen på kraft mindre. Da må vi betale mer for strømmen vi leverer til deg, noe som igjen påvirker strømprisen din. 

Det som bestemmer strømprisene er i hovedsak ressurssituasjonen knyttet til vann- og vindkraftproduksjon, forventninger som er til været ukene fremover og også energiprisene i det europeiske markedet.

Vannmagasinene påvirker strømprisen

Etter en sommer og høst med mindre nedbør og vind enn normalt, er norske vannmagasin tappet mye gjennom sommeren og høsten. Vannressursene er foreløpig ikke oppe på et normalnivå i Norge. Forventningen til strømprisene i vinter er at de kommer til å bli høyere enn vi har vært vant til fra tidligere år, og at enkeltperioder med tørt, og vindstille vær kan gi perioder med svært høye strømpriser. Mandag 20. desember var gjennomsnittlig spotpris i Sør-Norge 390 øre/kWh ekskl. mva. Kunder i Midt-Norge og Nord-Norge har et mer normalt prisnivå.

Strømprisene endrer seg hele tiden og prisforventningene kan endres på kort varsel. Fjordkraft er en strømleverandør. Vi kjøper strøm fra strømprodusenter via strømbørsen og videreselger til strømkundene. Mer enn 90 % av den norske strømproduksjonen er offentlig eid gjennom kommuner, fylkeskommuner og staten. Strømmen vi kjøper fra strømbørsen transporteres til kundene gjennom det statlige og regionale strømnettet.

Du finner dagens spotpris på fjordkraft.no. Har du en strømavtale med forutsigbar strømpris varsles du om prisendringer i forkant og finner din strømpris i Min side. Med en slik avtale unngår du timevariasjoner gjennom døgnet.

Strømmarkedet er internasjonalt

Siden norske strømprodusenter handler strøm (både eksport og import) med utlandet, er også norske strømpriser knyttet opp mot energipriser i Europa og spesielt Tyskland. Her ligger prisene mye over de norske. Prisene presses opp av prisstigninger på CO2 og gass, men også av perioder med lite vind.

1. oktober åpnet det også for handel av strøm mellom Norge og Storbritannia. Det er i dag høyere priser i Storbritannia enn i Norge. Det forventes at strømprisene fremover holder seg høyere enn tidligere år. For at spotprisene skal falle nevneverdig fra det høyeste nivået trengs det i hovedsak høyere temperaturer og mer vind enn normalt for årstiden. Samtidig er også gass- og CO2-prisene med på å holde prisene svært høye. Nedbør forventes i tiden fremover å komme som snø i fjellene, og får mindre effekt på vinterprisene.

Kompensasjonsordning for høye strømpriser

Regjeringen har nylig lansert en kompensasjonsordning for høye strømpriser, som vil gjelde i perioden desember 2021 – mars 2022. Når gjennomsnittlig spotpris overstiger 87,5 øre/kWh (tilsvarer 70 øre/kWh ekskl. mva.) i ditt prisområde kompenseres du for 55 % av denne kostnaden. For strømforbruket i januar, februar og mars, økes støtten til 80 %. Fjordkraft-kunder har strøm og nettleie på samme faktura. Derfor kommer kompensasjonen til fratrekk på strømregningen du får fra oss, men det er din netteier som sørger for at kompensasjonen blir riktig.

Hvis gjennomsnittlig spotpris der du bor er 150 øre/kWh (ekskl. mva.) i løpet av en måned, vil du få tilbakebetalt 55 % av differansen mellom 70 øre og 150 øre + mva. Dersom du bruker 1 600 kWt i løpet av en måned, ser regnestykket slik ut:
1600 kWh x 80 øre/kwh x 55 % = 704 kr. Legger du til mva. blir det 880 kr.

Les mer om kompensasjonsordningen her.

Mer informasjon om dine strømpriser og din avtale finner du i Min side.

Sist oppdatert 9. januar 2021

Nyhetssaker om strømprisene

Fjordkraft Puls

Ta kontroll over forbruket ditt

Vet du hvor mye strøm du bruker for øyeblikket? Med Fjordkraft Puls kan du sjekke strømforbruket i sanntid og ta sparingen et steg videre.

Last ned vår app

Følg forbruket i vår app

Lurer du på hvordan strømforbruket ditt har utviklet seg i det siste? Eller vil du sammenligne forbruket med tidligere måneder? I Fjordkraft-appen får du full oversikt over ditt strømforbruk. 

   

 

Enkel lading av bilen

Lad når strømmen er billigst

Kjører du elbil eller ladbar hybrid? Nå kan du bruke Fjorkdraft-appen til å styre ladingen på en rekke bilmerker og ladebokser.

Sjekk ut elbillading i appen

Slik produserer du din egen strøm

Med solcellepanel på taket kan du kutte strømkostnadene ved å produsere din egen strøm. 

Sjekk pris for solceller

Trygg strømhandel

En trygghet for deg som kunde

Fjordkraft er godkjent gjennom sertifiseringsordningen Trygg strømhandel. Denne ordningen skal sikre kvaliteten i blant annet salg, produktinformasjon og markedsføring av strøm.

Les mer om Trygg strømhandel