Strømprisene har løftet seg gradvis gjennom hele 2021

Strømprisene har fortsatt å løfte seg over hele landet i det siste, og det forventes unormalt høye strømpriser utover høsten.

Det som bestemmer strømprisene er i hovedsak ressurssituasjonen knyttet til vann- og vindkraftproduksjon, forventninger som er til været ukene fremover og også energiprisene i det europeiske markedet.

Vannmagasinene påvirker strømprisen

Etter en lengre periode med mindre nedbør og vind enn normalt, er norske vannmagasin tappet mye gjennom sommeren og høsten, og det produseres lite vindkraft. Til tross for kortere perioder med lokalt mye nedbør skal det mye til før vannressursene kommer opp på et normalnivå. Det forventes at nedbøren fremover holder seg lavere enn normalen, noe som fortsetter å drive strømprisene oppover.

Prisforventninger fremover

Spotprisene på strøm i Sør-Norge løftet seg kraftig ved inngangen til september og har fortsatt å øke. Gjennomsnittlig døgnpris har vært over 148 øre/kWh inkl mva., mens strømprisen gjennom enkelttimer har hatt spotpriser på 199 øre/kWh. For kunder i Midt- og Nord-Norge er spotprisene i øyeblikket mer normale ettersom bedre tilgjengelighet på vannkraft holder prisene nede i øyeblikket, men også her har prisen økt. Spotprisene for Sør-Norge holder et historisk høyt nivå. Strømprisene forventes å holde seg på et høyt nivå utover høsten. Nedbør og vind over normalen er nødvendig for at prisene skal falle betydelig.

Du finner dagens spotpris på fjordkraft.no. Har du en strømavtale med forutsigbar strømpris varsles du om prisendringer i forkant og finner din strømpris i Min side. Med en slik avtale unngår du timevariasjoner gjennom døgnet.

Strømmarkedet er internasjonalt

Fordi norske strømprodusenter handler strøm (både eksport og import) med utlandet, er også norske strømpriser knyttet opp mot energipriser i Europa, og spesielt Tyskland. Her ligger prisene noe over de norske, og presses opp av prisstigninger på CO2 og gass.

Fra 1. oktober åpnes det også for handel mellom Norge og Storbritannia. Det er i dag høyere priser i Storbritannia enn i Norge, og det forventes at strømprisene utover høsten holder seg høyere enn tidligere år. For at prisene skal falle nevneverdig fra dagens nivå trengs det betydelig mer nedbør og vind enn normalt utover høsten.

Strømprisene endrer seg hele tiden og prisforventningene kan endres på kort varsel. Fjordkraft er en strømleverandør. Vi kjøper strøm fra strømbørsen og videreselger til strømkundene. Mer informasjon om dine strømpriser og din avtale finner du i Min side.

Sist oppdatert 17. september 2021

 

Nyhetssaker om strømprisene

Fjordkraft Puls

Ta kontroll over forbruket ditt

Vet du hvor mye strøm du bruker for øyeblikket? Med Fjordkraft Puls kan du sjekke strømforbruket i sanntid og ta sparingen et steg videre.

Last ned vår app

Følg med på forbruket ditt

Lurer du på hvordan strømforbruket ditt har utviklet seg i det siste? Eller vil du sammenligne forbruket med tidligere måneder? I Fjordkraft-appen får du full oversikt over ditt strømforbruk. 

   

 

Enkel lading av bilen

Lad når strømmen er billigst

Kjører du elbil eller ladbar hybrid? Nå kan du bruke Fjorkdraft-appen til å styre ladingen på en rekke bilmerker og ladebokser.

Sjekk ut elbillading i appen

Slik produserer du din egen strøm

Med solcellepanel på taket kan du kutte strømkostnadene ved å produsere din egen strøm. 

Sjekk pris for solceller

Trygg strømhandel

En trygghet for deg som kunde

Fjordkraft er godkjent gjennom sertifiseringsordningen Trygg strømhandel. Denne ordningen skal sikre kvaliteten i blant annet salg, produktinformasjon og markedsføring av strøm.

Les mer om Trygg strømhandel