Strøm i hjemmet

6 grunner til at vi ønsker smarte strømmålere velkommen

De fleste norske husstander har fått noe som kalles smarte strømmålere, automatiske strømmålere, eller AMS-målere. Her er 6 grunner til å ønske disse nye målerne velkommen.

Publisert: 29. desember 2019

Over hele landet har nettselskapene de siste årene gjennomført utskiftning av strømmålere, slik at de aller fleste nå har automatiske strømmålere hjemme. Noen av fordelene med dette er:

1. Med AMS-måler slipper du å lese av strømmen selv

Aldri mer turer ned i mørke kjellere for å lyse på måleren med lommelykt. Du trenger heller ikke å være redd for at du taster inn feil tall når du skal rapportere strømforbruket ditt, for med de nye målerne vil alt skje helt automatisk.

2. Digital strømmåler sørger for at strømregningen blir riktig

Du kan være sikker på at strømregningen alltid er riktig, fordi informasjonen om hvor mye strøm du har brukt, og når du har brukt den, sendes helt automatisk til netteieren din. Nettleie og strømregning baseres deretter på disse målingene. Du vil aldri mer få stipulert forbruk på strømregningen fordi du glemte å lese av måleren eller var bortreist.

3. Installasjonen av strømmåler betales ned over nettleien

Installasjonen er en del av det du betaler for gjennom nettleien din, på samme måte som normal utbygging og vedlikehold av strømnettet. Med de nye målerne vil nettselskapene få langt bedre kontroll på hvilke deler av strømnettet som trenger vedlikehold og oppgradering. Ved å unngå feilinvesteringer vil de nye AMS-målerne på sikt kunne bidra til å holde nettleien så lav som mulig.

4. Du kan følge med på og tilpasse strømbruken din

Dette betyr at du etter hvert vil kunne følge med på strømbruken din, og tilpasse forbruket ditt etter når på døgnet strømprisen er lavest. Det vil også komme smarte tjenester som kan hjelpe deg med å styre strømbruken din automatisk, for eksempel ved å justere oppvarming og belysning for deg. I Fjordkraft-appen vil du i tiden fremover kunne ta i bruk stadig nye løsninger for å bruke strømmen din smartere.

5. Målerens HAN-port gir deg nye muligheter

De nye strømmålerne har en egen utgang som kalles for en HAN-port. Denne kan man koble til ny teknologi som kan hjelpe deg å holde bedre oversikt over strømforbruket ditt. Ved å koble til et enkelt apparat kan du få en detaljert oversikt over hvilke elektriske som bruker mest strøm, og få sanntidsmåling av strømmen din.

6. Bedre informasjon til nettselskapene ved strømbrudd

Selskapene vil vite nøyaktig hvilke områder og husstander det er som ikke har strøm, og på denne måten kan feil rettes raskere enn i dag. Kjekt å vite når vinterstormen eller tordenværet om sommeren nærmer seg.

Har du spørsmål om din strømmåler? Vi har samlet nyttige spørsmål og svar om strømforbruk og AMS-målere.