Strøm i hjemmet

6 grunner til at vi ønsker smarte strømmålere velkommen

I løpet av 2019 vil alle norske husstander få noe som kalles smarte strømmålere, automatiske strømmålere, eller AMS-målere. Her er 6 grunner til å ønske disse nye målerne velkommen.

Publisert: 12. desember 2017

1. Med AMS-måler slipper du å lese av strømmen selv

Aldri mer turer ned i mørke kjellere for å lyse på måleren med lommelykt. Du trenger heller ikke å være redd for at du taster inn feil tall når du skal rapportere strømforbruket ditt, for med de nye målerne vil alt skje helt automatisk.

 

2. Digital strømmåler sørger for at strømregningen blir riktig

Du kan være sikker på at strømregningen alltid er riktig, fordi informasjonen om hvor mye strøm du har brukt, og når du har brukt den, sendes helt automatisk til netteieren din. Nettleie og strømregning baseres deretter på disse målingene. Du vil aldri mer få stipulert forbruk på strømregningen fordi du glemte å lese av måleren eller var bortreist.

 

3. Nettselskapet ditt fikser montering av smart strømmåler

I løpet av 2019 skal alle strømmålere i Norge være byttet ut med smartmålere, og du trenger ikke å gjøre noe som helst annet enn å være hjemme når montøren kommer. Du får informasjon på forhånd om når den vil installeres i din husstand, så det kan være lurt å passe på at netteieren din har ditt riktige telefonnummer og e-post.

 

4. Installasjonen av strømmåler betales ned over nettleien

Installasjonen er en del av det du betaler for gjennom nettleien din, på samme måte som normal utbygging og vedlikehold av strømnettet. Med de nye målerne vil nettselskapene få langt bedre kontroll på hvilke deler av strømnettet som trenger vedlikehold og oppgradering. Ved å unngå feilinvesteringer vil de nye AMS-målerne på sikt kunne bidra til å holde nettleien så lav som mulig.

5. Du kan følge med på og tilpasse strømbruken din

Dette betyr at du etter hvert vil kunne følge med på strømbruken din, og tilpasse forbruket ditt etter når på døgnet strømprisen er lavest. Det vil også komme smarte tjenester som kan hjelpe deg med å styre strømbruken din automatisk, for eksempel ved å justere oppvarming og belysning for deg. Kanskje vil de også kunne fortelle deg hvilke apparater som bruker unødvendig mye strøm, eller minne deg på å slå av lyset på badet før du drar på jobb?

 

6. Bedre informasjon til nettselskapene ved strømbrudd

Selskapene vil vite nøyaktig hvilke områder og husstander det er som ikke har strøm, og på denne måten kan feil rettes raskere enn i dag. Kjekt å vite når vinterstormen eller tordenværet om sommeren nærmer seg.

 

De nye målerne installeres av din netteier. Les mer om forskjellen på strøm og nettleie her