Èn av fordelene med elbil er at den går på strøm, noe som er betydelig billigere enn diesel og bensin. Det krever imidlertid at den må lades, og det kan gjøres på flere måter. Vi forteller deg hvordan du lader elbil riktig og hvilken ladeløsning som er anbefalt.

Hvordan lade elbil

Hvis du har gått til innkjøp av elbil, bør du starte med å finne ut hvor du skal lade elbilen daglig. I Norge skjer rundt 88 % av ladingen hjemme, mens kun 6 % foregår på ladestasjoner. De resterende prosentene lader på arbeidsplassen.

Hvordan lade elbil hjemme?

For å lade hjemme, trenger du i hovedsak to ting:

1. tilgang på strøm

2. ladekabel

Lade elbil i stikkontakt

Du har kanskje lagt merke til kabelen som følger med på kjøpet av de fleste nye elbiler? Mange plugger denne daglig i en vanlig stikkontakt, til tross for at den kun skal brukes som en nødlader og aldri som en fast ladeløsning. En vanlig stikkontakt er ikke laget for den type strømstyrke over tid, og kan i verste fall begynne å brenne.

Har du behov for å bruke stikkontakt for regelmessig lading, må du oppfylle følgende krav:

  • Du må ha egen kurs til elbilen.
  • Maks 10 A kurs.
  • Kursen må ha jordfeilbryter type B.

Merk at det fra og med 2022 ikke lenger er lov å installere en jordnet husholdningskontakt for daglig lading av elbil. De nye reglene har ikke tilbakevirkende kraft, og du har fremdeles lov til å “nødlade” selv om det ikke er lagt opp en dedikert kurs.

Skal du derimot installere en ny ladeløsning hjemme, blir du snart nødt til å installere en ladeboks med Type 2-kontakt.

Elbillader hjemme

Den anbefalte metoden for fast lading av elbil, er med en hjemmelader. En hjemmelader er laget spesielt for elbiler og tåler høy belastning over tid. Det gjør elbilladingen både sikrere og langt mer effektiv.

Aktiverer du smartlading kan du styre elbilladingen med en app, og dermed få muligheten til å lade når strømmen er billigst.

Du velger når bilen skal være ferdig ladet, og vi sørger vi for å lade bilen når strømprisen er på sitt laveste. Faktisk kan du spare inntil 20 % gjennom Fjordkraft-appen!

Hvordan lade elbil på ladestasjon?

En annen måte å lade elbil på, er å benytte hurtiglader på en ladestasjon. Der trenger du ikke å ha med egen ladekabel. Laderne har kabler innebygd, og det eneste du trenger å gjøre er å koble den til bilen din. Ulempen er at det ofte koster mer enn å lade hjemme, og du kan risikere å måtte stå i kø.

Hvordan lade elbil riktig?

Generelt sett anbefales det at du som elbilist har tilgang til en elbillader hjemme. Det er i kun i spesielle tilfeller, der du ikke har andre muligheter, at du bør benytte deg av nødladeren i vanlig stikkontakt. Og skal du ut på langtur – så er hurtigladestasjoner helt ypperlige som midlertidige løsninger.

Les om alt fra bestilling til installasjon av hjemmelading her!