Lade elbil i stikkontakt

Kan du lade elbil i stikkontakt? I 2022 kom nye regler for regelmessig lading av elbil.

Vurderer du å lade elbil i stikkontakt? Med på kjøpet av de fleste nye elbiler og hybrider følger en kabel som kan plugges i en vanlig stikkontakt. Mange bruker denne til å lade elbilen daglig, men er det egentlig så lurt? Her får du vite hva denne kabelen egentlig er ment for og hvordan du trygt kan lade elbil.

Hvordan lade elbil?

Én av de mange fordelene med elbil er at den går på strøm i stedet for bensin og diesel, noe som gjør drivstoffutgiftene vesentlig mindre. Det krever imidlertid regelmessig lading, og det kan gjøres på forskjellige måter.

Felles for alle metodene er at du trenger tilgang til strøm og en kabel. Det som derimot skiller dem, er hvor lang tid det tar før batteriene i bilen blir fulladet og hvor sikker ladingen er.

Hurtiglading

Du har helt sikkert sett eller prøvd en hurtiglader. De er plassert over hele landet, og er veldig enkle i bruk. I tillegg til at de også er sikre, kan du attpå forvente at batteriet på bilen er ladet opp mot 80 % av maksimal kapasitet på en snau halvtime. Slike ladere er imidlertid kostbare og krever et utstyr som ikke er laget for hjemmebruk.

Hjemmelader

Kjært barn har mange navn, og det samme gjelder for hjemmelader. Du ville kanskje sagt ladeboks, vegglader eller hjemmeladestasjon? Uavhengig av betegnelsen, så er det samme type produkt: en spesialtilpasset lader for elbiler og ladbare hybrider som kan fastmonteres hjemme.

Hvor lang tid det tar å lade bilen med hjemmelader varierer ut ifra biltype, ladekabel, elbillader og det elektriske anlegget. Det vi imidlertid med sikkerhet kan si, er at denne metoden er ti ganger så effektiv og langt sikrere enn å lade elbil i vanlig stikkontakt.

Stikkontakt

Til tross for svært lav ladehastighet og en nokså upraktisk løsning, viser det seg at mange lader bilen ved å koble den medfølgende ladekabelen i en vanlig husholdningskontakt. Har du ikke tilrettelagt for den type belastning, kan det få uheldige konsekvenser.

Kan man lade elbil hjemme i stikkontakt?

Årsaken til at mange velger å lade elbil i stikkontakt, er rett og slett fordi det er den enkleste lademetoden. Kabelen følger med på kjøpet, og det er bare til å putte den rett i støpselet. I tillegg foretrekker de fleste å lade hjemme, og da har man gjerne ingen andre alternativer.

Det mange imidlertid ikke vet, er at dette kun er en nødlader og ikke ment for daglig lading. Å lade en elbil krever store mengder strøm over en lengre periode, noe en vanlig schuko-kontakt ikke er beregnet for. Gjentakende og langvarig belastning kan slite på kontakten og føre til varmgang – i verste fall brann.

Å lade elbil med skjøteledning eller adaptere anbefales ikke når du skal lade elbilen hjemme.

Hvordan lade elbil i vanlig stikkontakt forsvarlig?

For å kunne lade elbil i stikkontakt fast, må du ha lagt til rette for det. Det betyr at du må oppfylle følgende krav:

  • Ha egen kurs til stikkontakten elbilen plugges i.
  • Kursen skal være maks 10 A kurs.
  • Kursen må ha jordfeilbryter type B.

Merk at det fra og med 2022 ikke lenger er lov å legge opp stikkontakt for regelmessig lading. De nye reglene gjelder ikke for allerede etablerte ladepunkter, og det er fremdeles lov å “nødlade” til tross for at det ikke er lagt opp til dedikert elbillading.

Skal du derimot installere en ny ladeløsning hjemme, kreves det snart at du monterer en ladeboks. En hjemmeladeboks er både sikrere og raskere, og dermed den anbefalte metoden for lading til vanlig.

Les mer om våre elbilladere her.

Og du? Hvis du aktiverer smartlading i Fjordkraft-appen, så sørger vi for å lade bilen automatisk når strømprisen er på sitt laveste. På den måten kan du lade tryggere, raskere og billigere.

Last ned Fjordkraft-appen!

Aktivere smartlading i Fjordkraft-appen for å kunne lade automatisk når strømprisen er på sitt laveste.

WEB02