Hvor lang tid tar det å lade elbil? Elbiler får stadig lenger rekkevidde, og de må lades sjeldnere. Likevel er det lurt å ha litt oversikt, slik at du ikke står der med en avtale du må rekke og en elbil med tomt batteri. Se hvor lang tid du bør beregne på elbilladingen og hva som påvirker ladetiden her.

Hvor lang tid tar det å lade elbil hjemme?

Det finnes tre måter å lade elbil på – normallading, hurtiglading og nødlading (lading i stikkontakt). Hvor lang tid en elbil bruker på å lade vil imidlertid blant annet avhenge av den aktuelle modellen og effekten av laderen som er innebygget i bilen. Hvor tomt batteriet er, temperaturer og hvilken type ladekabel du bruker vil også ha noe å si.

Det er vanligst å lade enten hjemme eller på jobben, for da går det lengre perioder uten at bilen er i bruk. Effekten på ladingen trenger ikke være ved full styrke, og det er dette som kalles normallading. Med en hjemmelader kan elbilen bli fulladet på alt fra 1–8 timer hvis du benytter en ladeboks.

Bruk Fjordkraft-appen og lad elbilen med smartlading, så kan du spare penger ved at elbilen lader når strømprisen er på sitt laveste!

Hvor lang tid tar det å lade elbil på ladestasjon?

Lading av elbil tar heldigvis ikke like lang tid i dag som det gjorde før, noe som gjør det enklere å reise på langtur selv med elbil.

I dag finner du ladestasjoner til elbil over hele landet. Mange av disse er hurtigladere, og hvis bilen din støtter hurtiglading, vil du ikke trenge å lade så lenge. Hurtigladere har vanligvis en effekt fra 50kW til 150 kW, som vil si at din bil kan være fulladet på alt fra noen minutter til en time.

Psst! Planlegg gjerne ladestoppet på forhånd, og bruk tiden det tar å lade til å spise en matbit, strekke litt på beina eller nyte en liten kaffepause mens du venter, så slår du to fluer i en smekk!

Finn din nærmeste ladestasjon

Lading med stikkontakt tar lenger tid

Ladehastighet avhenger også av at du benytter rett ladekabel. Med en ladestasjon vil elbilen lade opp flere ganger raskere enn ved lading med stikkontakt, og i tillegg er det en mye sikrere løsning. Å lade elbil med stikkontakt er imidlertid en super løsning dersom du har behov for nødlading.