– Det er kjekt at det har blitt så populært

Det er mange organisasjoner som sliter med å rekruttere frivillige. Skattkammeret derimot, fikk hjelp fra uventet hold. – For meg er det utrolig viktig at Fjordkraft bidrar.

På Skattkammeret står det skiutstyr, vinterklær, alpinhjelmer, sykler og skøyter på rekke og rad, klart for utlån. Og bak disken står Magnar Øyhovden, administrerende direktør i Fjordkraft.

– Dette er jo et veldig godt formål og det er en glede å bidra, forteller han.

Fjordkraft har samarbeidet med Kirkens Bymisjon siden 2019 og det har hele tiden vært et mål at selskapet skal bidra med mer enn økonomisk støtte. Fra oktober har Fjordkraft tilrettelagt slik at ansatte som ønsker det kan jobbe frivillig med Skattkammeret, Kirkens Bymisjons utlånssentral i Bergen.

Og det er nettopp det administrerende direktør, Magnar Øyhovden, skal i dag.

– Vi har mye kapasitet blant våre ansatte til å bidra. Det å gjøre noe samfunnsnyttig trenger ikke alltid bare å være at man donerer penger til gode formål. Det er også viktig å være til stede, forteller Øyhovden mens han bærer et par slalåmski klar for registrering.

Det er en helt vanlig torsdag i starten av februar. Øyhovden gjør seg klar for at Skattkammeret skal åpne. Tiden frem til åpning brukes til å klargjøre alle reservasjonene. Tingene skal finnes frem, kodene på utstyret skal skrives inn i systemet og alt klargjøres før kundene kommer og henter.

Skattkammeret

  • Tilbyr utlån av utstyr for sommer- og vinteraktiviteter. Alt fra langrenn, snowboard, alpint/slalåm, skøyter, til telt, fiskestenger, skateboard og sparkesykler etc.
  • Tilbudet er gratis for alle
  • Skattkammeret har et mål om at alle barn og unge skal ha mulighet til en aktiv hverdag uten en prislapp som ekskluderer fra deltakelse
  • Skattkammeret fremmer et miljøvennlig perspektiv ved å oppfordre til gjenbruk
  • Her finner du ditt lokale Skattkammer

Bildetekst: DYP KONSENTRASJON: Det er mye som skal huskes på når reservasjoner skal klargjøres. Fra venstre: Knut Anders Strand og Magnar Øyhovden.

Knut Anders Strand, prosjektleder for Skattkammeret i Bergen, kan fortelle at det i dag er hele femti reservasjoner som skal hentes av låntakere. Det ligger an til å bli en hektisk dag.

– Det er andre gang jeg er her nå og jobber, forteller Øyhovden før han fortsetter: Første gang jeg var her følte jeg delvis at jeg var litt til bry, for jeg trengte så mye veiledning for å gjøre det riktig, ler han.

– Nå er jeg mer selvgående og jeg gleder meg allerede til neste vakt.

På Skattkammeret er det kun to ansatte og med det trykket som er på utlån så betyr det at de er helt avhengig av frivillige.

– Vi hadde 14 500 utlån i fjor, så jo flere hender vi har, jo bedre går det. Vi er helt avhengig av frivillige. Dersom vi ikke hadde hatt frivillige måtte vi nok nedskalert åpningstid eller reservasjoner og drop-in, slår prosjektleder Strand fast.

Bildetekst: SKIDAG: Det er mange skoler i området som skal ha skidag og leirskole, så da må skiene klargjøres og sjekkes før bruk.

Å jobbe som frivillig på Skattkammeret har blitt svært populært blant de ansatte i Fjordkraft. Øyhovden forteller at frivillighet blir applaudert blant de ansatte i hele organisasjonen, og at det bidrar til en felles intern stolthet.

– Det er veldig lett å rekruttere til frivillighet. Jeg ser at de dagene jeg selv ønsker å være der så må jeg nesten stå i kø for å komme ned og bidra. Jeg tror vi alle har veldig godt av å komme ut av det daglige. Det er viktig å se verden fra en annen side, komme seg ut av den rollen du vanligvis er i og bidra der og da, forteller Øyhovden.

Ordningen er slik at fra 14-16 donerer Fjordkraft de ansattes arbeidstid til Kirkens Bymisjon, mens de ansatte selv donerer sin private tid fra 16-18.

– Det er ingen utfordring å rekruttere nok folk til å stå de dagene vi har lovet, slår administrerende direktør fast.

På spørsmål om det er noe spesielt som har gjort et ekstra inntrykk i tiden som frivillig ved Skattkammeret er Øyhovden tydelig:

– Jeg trodde det i større grad var de som ikke hadde anledning til å kjøpe utstyr som brukte det, men i tillegg til økonomi står bærekraftsbiten veldig sentralt. Det er fint å kunne la være å kjøpe utstyr som blir stående i boden fordi man så sjelden trenger det. Det er et gratistilbud som er veldig bra. I tillegg er det kjekt å se takknemligheten over å låne gratis.

De positive erfaringene med frivillig arbeid i Skattkammeret, gjør at Øyhovden nå åpner for lignende avtaler på de andre lokasjonene hvor Fjordkraft holder til.

– Vi ønsker å utvide samarbeidet til flere byer, i første rekke Trondheim og Sandefjord, slår han fast.

Om vi ikke hadde hatt engasjerte frivillige, måtte vi nedskalert tilbudet

Knut Anders Strand, Prosjektleder i Skattkammeret

Øyhovden forteller at Skattkammeret er en viktig del av det totale bidraget, men at de også har gjennomført flere frivillighetstiltak og innsamlinger i bedriften. Blant annet strikker de ansatte ullsokker, luer, votter og skjerf som doneres når høsten kommer snikende. Det er likevel én spesiell innsamlingsaksjon som har gjort inntrykk på den administrerende direktøren:

– Det er dyrtid og før jul fikk jeg beskjed om at Kirkens Bymisjon trengte festklær som skulle gis ut til julefeiringen. Da fikk de ansatte en fin anledning til å rydde i skapet og det ble samlet inn flere klesstativ med flotte festkjoler, dresser og annet fintøy. Da skulle du sett plassen min, for det var nemlig der alle klesstativene sto, ler han.

Nye SUP-brett

I sommer sponset Fjordkraft Skattkammeret med fire nye SUP-brett som kan lånes gratis. Flere Fjordkraft-ansatte meldte seg frivillig til å levere brettene og hjalp til med å gjøre dem klare til bruk.

Bildetekst: I sommer sponset Fjordkraft 4 SUP-brett som kan lånes fra Skattkammeret.

Se hvordan du kan bidra

Ønsker du å gjøre en frivillig innsats til nytte og glede for andre og deg selv? Kirkens Bymisjon har over 4000 frivillige tilknyttet sitt arbeid og ønsker stadig nye velkommen.

Bli frivillig, du også

WEB01