Nettleie

Døgnmaks for nettleie

I 2023 innførte alle netteierne i Norge en ny nettleiemodell. Målet med denne er å få oss til å fordele strømforbruket vårt utover dagen, slik at strømnettet fortsatt kan klare å levere strøm til alle, etter hvert som vi bruker mer og mer strøm. Med andre ord må vi endre hvor mye strøm vi bruker samtidig.

Publisert: 02. oktober 2023

Kanskje kjenner du allerede til at strømmen er dyrest når mange bruker strøm samtidig. Dette er typisk før man drar hjemmefra om morgenen, og når man kommer hjem fra jobb om ettermiddagen. Nå som den nye nettleiemodellen er kommet, blir kunder som er flinke til å fordele strømforbruket sitt utover dagen premiert. Dersom du har for vane å bruke veldig mye strøm på en gang, kan nettleiekostnaden din øke. Dette regnes ut fra hvilket kapasitetsledd du ligger på.

 

Hva er egentlig et kapasitetsledd?

Vi kan sammenligne kapasitetsledd med rushtidsavgift for bil. Rushtidsavgiften skal prøve å spre trafikken over flere timer slik at ikke alle kjører samtidig og skaper en stor kø. Kapasitetsleddet har samme hensikt – strømnettet kan bli overbelastet når mange bruker strøm på en gang. For eksempel når mange lader elbilen sin samtidig. Derfor ønsker netteierne å spre strømforbruket over flere timer. Enkelt forklart vil du få høyere nettleiekostnad hvis du ofte bruker mye strøm innenfor en time, og du vil få lavere nettleiekostnad dersom du klarer å spre strømforbruket over flere timer.

 

Hvordan kan man spre strømforbruket over tid?

Hvis du har planer om å vaske klær, lade elbilen og skru på oppvaskmaskinen anbefaler vi at du ikke skrur på alt innen samme time. Her gjelder det å spre det utover flere timer slik at minst mulig står på samtidig. Men husk! Vi anbefaler ikke å flytte strømforbruket til nattestid, da øker man brannfaren. Unntaket er elbil, som du med fordel kan lade gjennom ladeboks på natten da det ofte er billigere strøm når man sover. I Fjordkraft-appen kan du aktivere smartlading som lader elbilen din i de billigste timene i døgnet. Det eneste du trenger å gjøre er å skrive inn når du ønsker at den skal være ferdigladet.

 

Hvordan regner netteierne ut kapasitetsleddet ditt?

Netteierne velger tre timer i løpet av en måned, fordelt på tre forskjellige dager, hvor du har brukt mest strøm. De regner ut gjennomsnittet av disse tre og dette utgjør ditt kapasitetsledd.
Dette kan være ganske innviklet å sette seg inn i, og vanskelig å følge med på. Derfor har vi utviklet en funksjon i Fjordkraft-appen som regner dette ut for deg og gir deg oversikt over strømforbruket ditt.
Dette kalles døgnmaks snitt, og du finner det ved å trykke på "legg til", velger Døgnmaks for nettleie og trykker på "koble til".

 

Hvor mye kan jeg spare på å bruke døgnmaks?

Nå når det er vinter og kaldt bruker vi som regel mer strøm enn hva vi gjør på sommeren. Vi har sett på de seksti største netteierne i landet, og gjort en beregning av alle kapasitetsleddene. Mange strømkunder ligger på et kapasitetsledd mellom 5-10 kWh i måneden. Hvis du klarer å unngå å hoppe over på neste trinn, kan du i gjennomsnitt spare 150 kroner i måneden.

 

Hvordan kan jeg unngå å bruke for mye strøm på en time?

Har du pulsmåler kan du følge forbruket ditt live (i sanntid). Da kan du enkelt identifisere hvem strømtyvene dine er. Er du på vei til å bruke så mye strøm samtidig at du risikerer å betale mer i nettleie, kan pulsmåleren sende deg en pushvarsling. Varselet forteller deg at du bør kutte ned på forbruket innen den timen. Dette kalles live forbruksgrense og er kun tilgjengelig for dem som har pulsmåler.

Fjordkraft puls er en liten boks du kobler til strømmåleren – så du kan følge med på forbruket her og nå.

Les mer om Fjordkraft puls