Lading og elbil

Hvordan lade elbil hjemme?

Flere og flere går til anskaffelse av elbil, men informasjonen om hvordan å lade elbilen hjemme er ikke alltid så god som den burde være. Her er våre beste tips til deg som vil lære mer om lading av elbil.

Publisert: 21. februar 2018

Unngå å lade i stikkontakten når du lader elbilen hjemme

Det er mange som lader elbilen sin i en vanlig stikkontakt hjemme, og det er tydelig at mange ikke er klar over at denne lademetoden kun skal brukes til nødlading i ny og ne siden det kan føre til varmeutvikling og brann hvis man har uflaks. Lading via stikkontakt tar ca 8-10 timer.

 

Regelmessig lading av elbil i en stikkontakt som er satt opp til andre formål (for eksempel i garasjen eller ute) er faktisk brudd på el-forskriftene, fordi dette er å anse som en bruksendring i følge Direktoratet for sikkerhet og beredskap. Dermed er det krav til at stikkontakten må oppgraderes i henhold til gjeldende regelverk. Les mer om Lading av elbil og sikkerhet

 

Lading med hjemmelader

Den tryggeste måten å lade hjemme på er faktisk å bruke en hjemmelader som er installert på en egen kurs. Med en hjemmelader tar det ca 6-8 timer å lade, og det er mye tryggere enn å bruke en stikkontakt på grunn av alle sikkerhetsfunksjonene som sitter inne i ladestasjonen. Faktisk blir alle risikofaktorene ved lading tatt hånd om av systemene i ladestasjonen og bilen, og i tillegg settes det ikke strøm på hverken ladekabel eller bil før bilen “sier i fra” at den er klar til å lade. Kosten for å kjøpe og installere en hjemmelader er ofte den samme som å få en eksisterende stikkontakt oppgradert etter forskriftene, så vi vil påstå at det er verdt investeringen å gå til anskaffelse av en slik ladestasjon hjemme. Fjordkraft tilbyr 3 forskjellige ladestasjoner til hjemmebruk som kan delbetales rentefritt over strømregningen. Her kan du lese mer om Fjordkrafts hjemmeladere.

 

Lading i fellesgarasje i sameie eller borettslag

Noen av dere er sikkert heldige nok til å bo i et borettslag eller sameie med egne ladestasjoner. Om det mangler ladestasjon der du bor kan du vanligvis ikke sette opp en ladestasjon i fellesgarasjen på egen hånd, så her er det lurt å sjekke opp med styreleder om hvordan man kan gå frem. Elbilforeningen samarbeider med OBOS og Oslo Kommune om en veileder for boligselskap som vil etablere ladestasjon for beboere med elbil.

 

Trenger du hurtiglader på farten? Besøk hurtigladekartet eller last ned appen (App Store/Google Play)