Kundefordeler

Psykologens beste tips: Slik får du en bedre koronahverdag

Mørkere, kaldere og kortere. Slik er dagene i vinterhalvåret. Samtidig må vi være mer isolert enn vi pleier. Hvordan skal vi egentlig komme oss gjennom koronavinteren?

Publisert: 13. januar 2021

– Vi er jo inne i det som er en tøff tid for de fleste av oss.

 

Det sier psykolog Håkon Tenden. Han er en av psykologene du kan få time hos gjennom Fjordkraft sin nye helsetjeneste, Fjordkraft Helsefordel. Tenden sier han har fått mange henvendelser etter korona-nedstengelsene i mars, og at spesielt videokonsultasjoner har blitt populært.

 

– Samtaleterapi over video er faktisk utrolig effektivt, og det er flott å se at mange har fått opp øynene for denne typen behandling. Det er også fint å se at mange har blitt flinkere til å ta kontakt før problemene oppstår og bekymringer får tid til å gro. Men mange av oss kan bli mye flinkere, sier han.

 

Fem uvaner du bør unngå

Koronaen endret måten vi lever livet vårt på. Vi reiser mindre, omgås færre folk, mange jobber hjemmefra og noen er fremdeles permittert fra jobben. I tillegg fører stadig nye retningslinjer med seg en følelse av uforutsigbarhet og mangel på kontroll. Disse faktorene kan ifølge Tenden ha negative mentale effekter, spesielt om vi ikke lager oss noen gode forholdsregler. Han sier det er fem typiske uvaner vi nordmenn har for tiden.

 

1. Nedprioritering av faste rutiner

Når hverdagen endrer seg så drastisk som den har gjort, blir mange av de faste rutinene våre kastet på dør.

– Noen gode, faste rutiner kan fungere som mentale ankerpunkt i hverdagen, derfor er det svært viktig å ha noen gode rutiner du følger hver eneste dag, sier Tenden.

 

Eksempler på gode rutiner kan være å trene til faste tider, gå en tur før jobb eller å legge seg til et fast tidspunkt.

 

2. For lite aktivisering

– Mange kan oppleve å ikke engang ha forlatt leiligheten eller huset sitt i løpet av en hel dag, fordi alt de skulle foreta seg den dagen har foregått innenfor husets fire vegger. Med lite stimuli fra omgivelsene rundt oss kan vi bli daffe og energiløse. Det er viktig å komme seg ut, gå en tur, trene litt og prate med andre mennesker.

 

3. Manglende sosialisering

– Det blir jo kanskje litt feil å kalle dette en «uvane», da mange er ufrivillig usosiale om dagen. Men det er lett å bli for usosial, spesielt når du får høstkulda og mørket på toppen av pandemien. Vi har på sett og vis fått mange gode unnskyldninger til å holde oss inne for oss selv, sier psykologen.

Han sier det er viktig å møte mennesker «i virkeligheten» også.

 

– Digitale møter og samtaler med venner er supert i en tid som dette, men det er også viktig å få møtt noen i virkeligheten. Det kan være så lite som å ta en kopp kaffe med en kollega, eller gå en liten tur med en god venn.

 

4. For lite søvn

– Søvn er mye viktigere enn mange er klar over, både for den psykiske og den fysiske helsa vår, sier Tenden.

 

– Når vi er i lite fysisk aktivitet, blir vi slitne på en helt annen måte. Vi lever på en måte mer i vårt eget hode. Det er vanskelig å skru av tankespinnet som oppstår, og mange tyr til TV-serier og videospill før de skal legge seg for å koble helt ut. Da er det lett å bli sittende noen timer lenger enn man hadde planlagt. Det å prioritere søvn er utrolig viktig, sier han.

 

5. Unødvendig grubling og bekymring

Bekymring er ifølge Tenden et verktøy mange av oss tar i bruk for å oppnå en følelse av økt kontroll.

 

– Vi prøver å få kontroll på det verste som kan skje til enhver tid, slik at vi alltid er forberedt på nettopp det verste. Det vi ender opp med å gjøre, er å bekymre oss unødvendig mye. Ofte er vi ikke bevisst disse bekymringene før de har blitt et reelt problem.

 

 

Psykologens beste tips

Å ta vare på vår mentale helse er både viktig og vanskelig, men med et par enkle grep blir det mye enklere, sier Tenden.

 

– Prøv først og fremst å holde på de faste rutinene dine. Stå opp til faste tider, ta deg en dusj, gå en tur før jobb og vær i aktivitet. Da er veldig mye gjort. Unngå å bare traske rundt i egen leilighet uten å gjøre noe. Og viktigst av alt: snakk med noen.

 

Det siste mener han veldig mange av oss kan bli langt flinkere til.

 

– Du må lufte de tankene og bekymringene du har før de rekker å slå rot. Man trenger ikke være psykisk syk eller ha en alvorlig psykisk lidelse for å ta kontakt med en psykolog. Ved å snakke med fagpersoner kan du nøste opp i bittesmå mentale feller på et tidlig stadie, og slippe å bli fanget. Kanskje er én videokonsultasjon alt som skal til, sier Tenden avslutningsvis.