Kundefordeler

Lege advarer: – Man må være kritisk til alt man leser på internett

Mange av oss forsøker å diagnostisere oss selv så fort vi opplever symptomer på sykdom. Ny helsetjeneste gjør det enklere å få hjelp.

Publisert: 13. januar 2021

Fjordkraft ønsker å rette fokuset mot god fysisk og psykisk helse i befolkningen. I den forbindelse har de lansert Fjordkraft Helsefordel, et tilbud som skal gi tilgang på rimelig, rask og effektiv legehjelp når man trenger det.

 

Den nye helsetjenesten inkluderer åtte konsultasjoner med psykolog i året, konsultasjoner med legespesialister, kostnader tilknyttet operasjoner på opptil 30.000 kroner, et ubegrenset antall videokonsultasjoner med lege, og mye, mye mer. Alt for bare 59,- i måneden.

 

Les mer om hvordan du kan spare både tid og penger med Fjordkraft Helsefordel her.

 

Én av legene man kan komme i kontakt med gjennom tjenesten er Magnus Myntevik ved Idrettsmedisinsk Avdeling i Bergen.

Som spesialist i allmennmedisin, og med 11 års erfaring som fastlege, har Myntevik sett det meste. Noe han har sett mer av de siste årene, er folk som bruker internett til å diagnostisere seg selv.

 

– Jeg forstår godt at man bruker internett når man er urolig. Det er jo der vi henter kunnskapen vår fra nå til dags. Problemet er at mye av det man finner der er unyansert.

Myntevik sier mange av nettsidene folk henter informasjonen sin fra, ikke gir et riktig bilde av saken.

 

– Ikke så sjeldent har jeg opplevd at pasienter har lest seg opp amerikanske sider før de besøker legen. Mange glemmer at medisin er business i USA. Slike sider har ofte en egen agenda og ønsker å påvirke den som leser. Man må være kritisk til alt man leser på internett, sier han.

 

– Videokonsultasjoner er genialt

Selv om det ikke er tilstrekkelig å slå opp symptomene sine på nettet, velger likevel mange å droppe legebesøket.

I en hektisk hverdag oppleves nemlig turen til legekontoret å ta for lang tid, samtidig som koronaen har ført til at mange rett og slett ikke ønsker å sitte på venterommet, i frykt for å bli smittet.

 

– Det er da løsninger som videokonsultasjoner er så genialt. Mye kan faktisk avklares helt enkelt og greit via video, sier Myntevik.

Hans erfaring er at mange sliter med å se på video som en fullverdig erstatning til legebesøket og sier at svært mange blir positivt overrasket når de tester ut tjenesten selv.

 

– Sykdomshistorikken til pasientene er for eksempel et viktig instrument når vi skal finne ut av sykdommer, og det får vi fint frem over video. Mange synlige tilstander kan også vurderes via video, som hudlidelser, klumper og hevelser. Og det man alltid kan gi over video, er gode råd, forteller legen.

 

 

– Svært få begrensninger

På spørsmål om videokonsultasjoner har flere begrensninger enn et fysisk legebesøk, svarer Myntevik at det finnes noen – men færre enn mange tror.

 

– Vi kan for eksempel skrive ut resepter, noe mange tror man fysisk må møte opp for å få. Det vi ikke får gjort er å skrive ut sykemeldinger. Også får vi selvfølgelig ikke kjent på vonde mager eller lyttet på lunger.

Den erfarne legen understreker at alle skal få den hjelpen de trenger, uansett om legetimen foregår over video eller ved fysisk besøk.

 

– Er legen usikker eller ikke får gjort de undersøkelsene han eller hun ønsker, så anbefales pasienten å oppsøke lege fysisk, sier han avslutningsvis.

 

Her kan du lese mer om Fjordkraft Helsefordel