6 vanlige spørsmål om Fjordkraft Helsefordel
Vi har nettopp lansert tjenesten Fjordkraft Helsefordel, som er et valgfritt tilbud om helsehjelp til hele familien. Mange lurer nok på hva dette er for noe, og vi har derfor slått av en prat med Hifsa Rasti, som er en av legene du kan få time hos gjennom Frisk-Sentralen AS.
Hifsa Rasti er 34 år gammel og har flere års erfaring som fastlege, samt lang erfaring fra Akershus Universitetssykehus. Hun er en av fire leger som jobber i Frisk-Sentralen, og som du kan få legetime på video hos gjennom Fjordkraft Helsefordel. Her svarer hun på de 5 vanligste spørsmålene folk lurer på om den nye tjenesten.
1. Hva er den vanligste grunnen til at folk velger å bestille en time hos dere heller enn hos fastlegen?
En av de vanligste grunnene til at folk velger å bestille time til videokonsultasjon er at det er tidsbesparende. De trenger ikke bruke tid på reisevei da videokonsultasjonen kan tas fra arbeidsplass, skole eller hjemmefra. Andre grunner er at de kommer raskt til – som regel time på dagen, det oppleves enkelt og vi har sjelden forsinkelser.
2. Hvordan kan du stille diagnose gjennom en skjerm? Du kan jo ikke kikke inn i hals og ører, sjekke blodtrykk og lytte på hjertet?
Heldigvis finnes det mange metoder å undersøke en pasient på, så det går fint. Jeg kan mistenke en diagnose ut fra symptomer og sykdomshistorikk, og mye kan kartlegges via video og i samtalen med pasienten.
3. Kan dere skrive ut resepter? Fungerer det annerledes enn hos fastlegen?
Ja, det kan vi. Vi sender reseptene elektronisk til apoteket. Da kan du dra til apoteket og hente medisinen rett etter konsultasjonen. Vi kan ikke skrive ut resept på vanedannende preparater, men ellers er det ikke noe problem.
4. Kan du sykemelde pasienter via videokonsultasjoner?
Ja, vi kan sykemelde inntil 1 uke for akutt sykdom. Vi kan ikke forlenge sykemeldinger som er satt i gang av f.eks fastlegen din. Da må du snakke med den opprinnelige behandleren igjen.
5. Hva kan man ikke bruke Fjordkraft Helsefordel til? Når bør man heller gå til fastlegen?
Du bør oppsøke legevakten eller fastlegen hvis du for eksempel har kuttskader eller mistanke om brudd. Dette er for å få rask behandling med gips eller annen behandling ved akutt skade. I en del tilfeller må også blodprøver tas hos fastlege. Hvis du allerede har et behandlingsløp hos fastlegen din bør du ikke samtidig starte et behandlingsløp hos oss.
6. Hva vil du si til de som synes legetime på video høres litt skummelt ut?
Det er ikke noe å være redd for. Vi behandler aldri noen medisinsk uforsvarlig, og all behandlingen som blir gitt er alltid i tråd med norske retningslinjer. Videokonsultasjoner er en nyere metode å behandle pasienter på, og i mange tilfeller er det ikke nødvendig med en fysisk undersøkelse. Dermed kan både du og familien din få rask og effektiv hjelp.