Klima

- Solkonto, et genialt konsept!

Erik Hanøy har solceller på taket og er fornøyd Solkonto-kunde hos Fjordkraft.

Publisert: 25. februar 2022

Bosted: Fyllingsdalen, Bergen
Bolig:
Tomannsbolig
Antall personer i husholdningen:
To voksne
Strømavtale: Spotpris spesial

 

 

- Om sommeren produserer jeg mer strøm enn det jeg bruker selv. Den strømmen kan jeg enten selge direkte, eller jeg kan spare strømmen på Fjordkraft sin Solkonto. Så kan jeg ta den ut om vinteren, når prisene er høyest. Genialt, sier Erik Hanøy.

 

Bergenseren har 24 solcellepaneler på taket, som produserer rundt 10 000 kWh i året. Det utgjør rundt 40 prosent av Hanøys totalforbruk på ett år.

 

Sparer penger på oppspart solenergi

Som Fjordkraft-kunde kan han velge mellom å selge overskuddsproduksjonen fortløpende til markedspris, eller å spare den på et virtuelt batteri vi har kalt Solkonto.

 

Det fine med Solkonto er at man sparer strømmen i kilowattimer. Det gjør at overskuddsproduksjonen stiger i verdi om du bruker den om vinteren. Uttaket administrerer man enkelt selv i Fjordkraft-appen.

 

Å montere solceller koster litt penger, og det kan være en barriere for mange. Nylig økte imidlertid Enova den maksimale støtten til solceller med over 20 000 kroner til 47 500 kroner. Det ble også innført en ny støtteordning på inntil 10 000 kroner til systemer for smart strømstyring. Les mer om ordningene og flere andre tilbud på Enovas nettsider.

 

- Jeg ser på solceller som en god investering. Med det vi kan kalle normale strømpriser, ville mitt anlegg vært nedbetalt på åtte-ti år. Med dagens priser kommer det til å gå på cirka fem år, sier han.

 

Høye strømpriser kan nemlig redusere nedbetalingstiden ganske dramatisk. Alt du sparer ved å produsere din egen kraft, kan du i stedet bruke til å betale ned på solcellepanelene.

 

  • Vurderer du å montere solceller? Fjordkraft tilbyr Grønt lån i samarbeid med DNB.