Skal du kjøpe ladeboks til elbil, men er usikker på hvilken du skal gå for? I dag finnes det en rekke ulike varianter på markedet, og prisen strekker seg ofte fra to tusen kroner til tjue tusen kroner. Hva er det egentlig som inngår i denne prisen, og hvilken ladeboks er best i test? 

Hva gjør en ladeboks?

Til å begynne med kan det være lurt å vite hva en ladeboks gjør og hvilke typer du kan velge mellom. For i motsetning til å lade elbil i stikkontakt, er lading med ladeboks en mer sikker, rask og enkel måte å lade elbil på.

En ladeboks er nemlig laget for å tåle den langsiktige og høye strømbelastningen som lading av elbil krever. I tillegg er den integrert med diverse sikkerhetstiltak, som å slå seg av ved eventuelle feil og stoppe strømtilførselen så snart bilen er fulladet. Det gjør at du unngår overbelastning av det elektriske anlegget, og en ladeboks er dermed den absolutt tryggeste måten å lade elbil hjemme på.

I dag kan du velge mellom to typer ladebokser – enkle ladebokser og smarte ladebokser. Mens en enkel ladeboks kun tilfører bilen din strøm, har en smart ladeboks tilleggsfunksjoner som blant annet appstyring. Det gjør at du får bedre kontroll på ladestatus og ladehistorikk.

Har du sjekket ut smartlading i Fjordkraft-appen? Der kan du oppgi når du ønsker at bilen skal være fulladet, så sørger vi for at bilen lader når strømmen er billigst innenfor dette tidsrommet. På dager med store prisvariasjoner kan du spare 20% eller mer. Full oversikt over kostnadsbesparelsen får du i appen!

Hva koster en ladeboks?

Som nevnt innledningsvis, er det store variasjoner i pris på de ulike ladeboksene. Hovedårsaken er som regel at noen leverandører oppgir den totale kostnaden inkludert montering, mens andre leverandører utgir en pris som ekskluderer installasjon. Denne tilleggskostnaden ligger gjerne mellom ett tusen kroner og ti tusen kroner.

Foruten kostnadene knyttet til montering, kan det være enkelte andre faktorer som også spiller inn på hva du må betale:

Ladeeffekt

Hvor høy ladeeffekt ladeboksen skal kunne levere, kan blant annet ha en innvirkning på prisen. Som regel vil en lader med høyere effekt være noe dyrere. Monteringen kan også i noen tilfeller kreve mer jobb hvis du velger en lader med høyere effekt, og dermed koste mer.

Ladekabel

En annen ting som er avgjørende for prisen, er om du skal ha med en ladekabel på kjøpet eller ikke. Ladestasjonene til hjemmebruk selges både med og uten ladekabel, og det vil naturligvis være med å påvirke sluttsummen.

Annet utstyr

Til slutt må du vurdere hvilket tilbehør du har behov for. Det kan for eksempel være RFID-brikke (et verktøy for å starte og stoppe laderen), dynamisk lastbalansering (en tilleggsløsning som justerer ladehastigheten etter tilgjengelig strøm) eller en ekstra ladestasjon dersom du har behov for at to biler lader samtidig.

Hvordan montere ladeboks?

Selv om du kan velge å kjøpe en ladeboks med og uten installasjon, har du derimot ikke lov til å montere den selv. Dersom du går for en ladeboks uten installasjon inkludert, må du selv finne en autorisert elektriker som kan utføre jobben for deg.

Velger du hjemmelading med installasjon fra Fjordkraft fikser vi alt det praktiske. Du kan til og med velge å dele opp betalingen hvis du ønsker.

Hvilken ladeboks er best i test?

NAF gjorde nylig en test av de bestseglende ladeboksene på privatmarkedet i dag, der de tok for seg sikkerhet, brukervennlighet, design og montering. Vinneren ble Zaptec Go, med begrunnelse i godt design, god pris, mulighet for smart lading og full score på sikkerhetskrav.

En annen ladeboks som også kom godt ut av testen, var Easee Home. Fagjuryen var enige i at denne ladeboksen er en liten og effektiv lader som gir mye for pengene.

Hvilken ladeboks er best for deg?

Uavhengig av testen er det viktig at du velger den ladeboksen som passer best for deg og dine behov. Ønsker du ytterligere hjelp eller veiledning, er du hjertelig velkommen til å ta kontakt med vår kundeservice. Sammen finner vi den beste ladeboksen for deg!

Finn riktig elbillader her!