Strømforbruk

Få kontroll på strømforbruket med Fjordkraft-appen

Hva er det egentlig som fører til mest strømforbruk i boligen din? Hvordan får du vite nøyaktig hvor mye hver lading av elbilen koster? Denne appen gir deg svaret.

Publisert: 07. februar 2022

Enkle grep kan senke din strømregning

– Vi vet at det er vanskelig for mange å forstå strømforbruket sitt. Flere forholder seg gjerne til regningen og det som står der. Denne appen er et verktøy som gir full oversikt og mer kunnskap. Det er lettere å gjøre gode energitiltak når du vet hva strømmen går til, sier Elisabeth Melheim Norberg, som var med å utvikle appen til Fjordkraft.

Det har Regine Raknes, som har brukt appen i ett års tid, fått erfare. Regine forteller at hun først ble interessert i appen etter å ha fått noen strømregninger som var høyere enn forventet.

– Da jeg var i permisjon, bestemte jeg meg for å få bedre oversikt over privatøkonomien og gikk gjennom alt som hadde med forsikring, boliglån og strøm å gjøre. Jeg satte meg mer inn i strømabonnementet mitt, og det er helt supert å bruke appen, sier Regine.

Kvinne står i hjemmet sitt og ser på Fjordkraft-appen på mobilen sin

Bedre kontroll på billading

Hun og samboeren Sindre Uthaug bor like utenfor Bergen med barna Sophia (4) og Philip (1). Regine forteller at de har blitt mye mer bevisste på strømforbruket etter at appen til Fjordkraft ble tatt i bruk. Spesielt når det gjelder oppvarming, som står for mer enn halvparten av strømforbruket i en vanlig norsk bolig.

– Derfor har vi blitt mer oppmerksomme på hva temperaturen er stilt inn til, sier Regine.


Hun legger til:

– Vi har også nettopp fått koblet elbilen vår opp mot appen, og det er helt supert. Vanligvis er det Sindre som har kontroll på ladingen, men nå kan jeg også følge med.

To foreldre og en baby leker på gulvet hjemme mens mannen sjekker Fjordkraft-appen

Å høre sånt fra kundene gleder Elisabeth og de andre som utviklet appen til Fjordkraft, som nå jevnlig brukes av rundt 300.000 nordmenn.

– Vi har fått mange gode tilbakemeldinger siden vi først lanserte appen for halvannet år siden. Først og fremst sier kundene våre at appen gir dem bedre kontroll over strømforbruket og et helt annet forhold til boligen sin, forteller Elisabeth.

Og det enkleste tiltaket for å spare forbruk av strøm, er å senke temperaturen, fortsetter Elisabeth. For hver grad man reduserer innetemperaturen med, reduseres oppvarmingskostnadene dine med fem prosent.


– I en normalsituasjon når man er på skole og jobb, vil det bety mye å senke innetemperaturen til for eksempel 17 grader, sier hun.


Elisabeth trekker frem flere funksjoner i appen som hjelper Fjordkrafts kunder med å få bedre oversikt over forbruket og som gjør hverdagen deres enklere og mer behagelig:

1. Mitt forbruk

Her kan du se hvor mye strøm du til enhver tid bruker. Du kan også sjekke hvor mye strøm det er normalt å bruke til for eksempel oppvarming, varmtvann og matlaging.

Vi har også lansert Puls-måler, en boks som kobles til strømmåleren din. Da får du fullstendig oversikt over strømbruket ditt i sanntid, noe som gjør at du kan bruke strømmen smartere, sier Elisabeth.

2. Elbillading

Hvis du kobler elbilen opp mot Fjordkraft-appen får du vite nøyaktig hvor mye hver lading koster.  Du kan også sjekke historikken for å se hva enkeltladinger tilbake i tid har kostet.

– Og i tillegg kan du stille inn appen så den er ferdig ladet til et tidspunkt du vet bilen skal i bruk, sier Elisabeth.

Så langt kan Fjordkraft-appen kobles opp mot elbiler fra Tesla, BMW, Audi, Ford, DS, Hyundai, Jaguar, Kia, Mini, Opel, Peugeot, Prosche, Renault, SEAT, Skoda, Volvo, Toyota og Volkswagen. Det er også mulig å koble flere av de mest populære hjemmeladerne til appen.

3. Styr smarte varmepumper og panelovner

Oppvarming av bolig er den største strømforbrukeren i norske hjem, så her kan det være mye å spare.

Så langt støtter appen panelovner fra Dimplex, og Fjordkraft jobber med å gi kundene mulighet til å koble til flere enheter for varmestyring. 

– Da kan du bruke appen til å skru temperaturen hjemme opp og ned, avhengig av om du er hjemme eller ikke. Du kan også styre temperaturen i de enkelte rommene der du har smarte produkter, forteller Elisabeth.

Skryter av brukervennligheten

Elisabeth sier appen også er designet for absolutt alle, uansett hvilket teknisk nivå man ligger på.

 

– Alder har ingenting å si. Det er enkelt å logge seg inn i appen, og den er også veldig brukervennlig når det gjelder navigering.

 

Også Regine trekker fram brukervennligheten til appen som et stort pluss. Hun sier den er utrolig oversiktlig og gjør det mye enklere for familien å ha kontroll på strømforbruket.

Hun forteller også at familien fortsatt har mye å hente for å få fullt utbytte av appen. Blant annet har hun tenkt at de skal kjøpe panelovner som kan kobles opp mot appen. Da er det enkelt å styre temperaturen selv om man ikke er hjemme.

– Vi er ofte på hytta, og da hender det boligen er veldig kald når vi kommer hjem igjen.

 

Familie på 4 er ute og går utenfor rekkehus i Bergen