Mann justerer termostaten hjemme

Våre beste tips til deg som vil spare strøm

Når temperaturen kryper nedover kjenner nok mange av oss på at strømbruken gjerne skulle vært lavere. Heldigvis finnes det flere store og små grep man kan ta i hverdagen. Følg disse 11 tipsene for å spare strøm.

Dette er tingene du kan gjøre som bare krever en smule oppmerksomhet og selvdisiplin, og ikke kroner og øre. Du trenger selvsagt ikke gjennomføre hele listen – alle monner drar! 

1. Senk innetemperaturen med 1 grad

Denne har nok størst effekt av alle tipsene så vi setter den på toppen. For hver grad du senker innetemperaturen sparer du cirka 5 prosent av kostnadene til oppvarming. Kanskje trenger du ikke ha på varme på soverommene, men bare åpne dørene for å slippe inn varme noen timer før du legger deg? Generelt anbefales det å ha en innetemperatur på 18-21°C. Men husk: Er det vinter og kaldt kan det være greit å ha en romtemperatur på minst 15 °C, så ikke rørene dine fryser og sprekker.

  • Vi tilbyr smarte og energibesparende dingser til hus og hjem på Fjordkraft Markedsplass. Her finner du blant annet varmepumper som du kan koble opp mot Fjordkraft-appen, og på den måten styre temperaturen i hjemmet ditt på samme sted som du har oversikt over strømforbruket. 

2. Luft kjapt og intensivt

Da unngår du nedkjøling, og du slipper ikke ut varmen din «til kråka».

3. Skru av lys og varme i rom som ikke er i bruk

Om du ikke vil skru varmen helt av kan du kanskje redusere den?

4. Ta kortere dusjer

Nest etter oppvarming går det svært mye strøm til oppvarming av varmt vann, så det er nok ikke så lurt å bruke lang tid i dusjen når strømprisene er høye. Å bade i badekaret kan det være lurt å kutte ned på frem til strømprisene går nedover.

5. Sjekk om temperaturen på varmtvannstanken din er unødvendig høy 

Vannet inne i berederen bør være på ca 75 °C for å forsikre deg mot bakterievekst. Legionellabakterien utryddes ved ca 70 °C.

6. Reduser bruken av tørketrommel

Bruk mindre tørketrommel og heller tørk så mye du kan på tørkesnor eller tørkestativ. Det er bedre for klærne dine, bedre for miljøet og bedre for lommeboken.

7. Fyll opp vaskemaskinen og oppvaskmaskinen

Det bruker like mye energi å vaske en halvfull maskin som en full en. Er du flink til å fylle opp maskinene før du setter de på, sparer du ikke bare litt strøm men slipper også å sette i gang maskinene så ofte!

8. Vask klær på lavere temperaturer 

Mange plagg blir rene med vask på 30 grader – kanskje du kan forsøke å vaske på en lavere temperatur neste gang skittentøyskurven er full?

9. Bruk sparepærer eller LED-pærer utendørs og i kalde rom

Vanlige lyspærer omdanner kun cirka 5 prosent av energien til synlig lys, resten blir til varme. I en sparepære blir 80 prosent av energien til lys, og de varer dermed mye lengre.

10. Bruk termostat for å styre romtemperaturen

Med tidsstyring kan du spare strøm ved å bruke varme kun når du trenger det. Har du kanskje smarte ovner eller en smart varmepumpe som du kan styre via app? Da kan det være penger å spare hvis du setter av noen minutter til å se over innstillingene inne i appen! Du kan også kjøpe smarte stikkontakter hvis du ønsker å gjøre eldre lamper, ovner osv. smarte. 

11. Skru av varmekilder du ikke har behov for mens du er borte

Som tidligere nevnt går størsteparten av strømbruken til oppvarming. Så det er mye å spare på å skru av unødvendig varme i huset mens man er borte. Men husk å ikke skru av så mye varme at rørene dine fryser.




Kilder: DinSideE24Vi i villa

Disse tre strømsparetipsene bør alle kjenne til

Visste du at det kan være penger å spare på å kutte, flytte og fordele strømforbruket?

WEB02