Strøm i hjemmet

Ha dette på plass når strømmen har gått

Mange tenker gjerne ikke over hvor avhengig vi er av strøm før det skjer et strømbrudd. Derfor har vi samlet noen råd for hva som er greit å ha på plass når strømmen har gått.

Publisert: 03. januar 2018

Vær forberedt på strømbrudd

Selv om de fleste strømbrudd blir løst på noen minutter eller i verste fall noen timer, hender det innimellom at strømmen forsvinner over lengre tid. Det klassiske tilfellet er når nyttårsorkanene herjer, men det kan også skje ellers på året. Det kan derfor være lurt å vite at du kan greie deg i noen dager uten strøm.

Lys og oppvarming uten strøm

Om du er så heldig at du har en peis eller vedovn bør du sørge for å alltid ha et minimum av ved på lager. Det finnes også gassovner som kan brukes om du ikke har tilgang til vedfyring. Du bør sørge for å alltid ha batteri i lommelyktene dine og noen ekstra batterier liggende, og ha gjerne noen ekstra stearinlys og fyrstikkesker i bakhånd. Om du i tillegg vet hvor ullpleddene, ullsokkene og superundertøyet ditt befinner seg er du godt på vei.

Hva gjør du med mat og drikke når strømmen har gått?

Når komfyren ikke fungerer kan det være lurt å ha et propanapparat eller stormkjøkken liggende til matlaging. Maten i fryseren kan tine, men om det er vinter kan kanskje maten like godt holdes kald på balkongen?

Strømløs underholdning

Det er ikke bare lys og varme som forsvinner når strømmen har gått - TV og internett forsvinner også. Pass på å ha noen brettspill eller en kortstokk liggende på lur, og med en hodelykt kan du både strikke og lese en god bok. Det er ingen grunn til å måtte kjede seg.

Telefon og radio som fungerer uten strøm

En radio som går på batteri er kjekt å ha når uhellet først er ute, både for underholdningsverdien og for å høre nyheter og meldinger om strømbruddet. Husk at FM-nettet har blitt slukket, så den gamle FM-radioen din duger dessverre ikke lenger - nå er det DAB som gjelder. Om du har noen nødladere liggende får du ladet mobilen din så du har kontakt med omverdenen, og hvis du har bil med DAB-radio kan du også høre på radio i bilen.

 

Les også: Er du forberedt på strømbrudd?

 

 

Kilder:

Boligmentoren.no (ekstern lenke)

DinSide (ekstern lenke)