Flytting

Nordmenn flytter og pusser opp mest

At nordmenn elsker å flytte og pusse opp bolig er ingen hemmelighet. Men visste du at vi er helt på verdenstoppen i oppussing?

Publisert: 01. juni 2017

I 2016 brukte vi over 70 milliarder kroner på oppussing. Mye skyldes vedlikehold av egen enebolig, og rundt 38 av disse milliardene gikk til å reparere tak og lignende. Men det er ingen tvil om at vi også har oppussing og innredning som hobby. Vi brukte nemlig hele 28 milliarder i tillegg på møbler.

Slik bor nordmenn

Nordmenn er glad i boligene sine, men de flytter gjerne på seg. Og om vi starter lite, så utvider vi boligflaten etter behov og i takt med samboerskap og familieforøkelser. Det mest uvanlige ved oss er kanskje allikevel at vi ønsker å eie boligen vår, i stedet for å leie.

  • Vi er i Europatoppen når det gjelder å eie egen bolig i Norge. Hele åtte av ti eier boligen selv.
  • 52% av oss bor i enebolig, 21% i tomannsbolig, rekkehus eller andre småhus mens 23% bor i blokk eller bygård
  • Kun 14 % av befolkningen over 50 år ønsker seg større bolig, mens 25% av denne aldersgruppen ønsker seg mindre bolig.

Men ikke nok med behovet for en egen bolig; nordmenn vil gjerne eie hytte eller fritidshus. Litt over 20% av alle husholdninger eier fritidshus, hytte eller sommerhus.

Hvilke energitiltak bør du gjøre når du pusser opp?

Selv om fokuset når man pusser opp ofte kan være på form og farge, er det også smart å tenke igjennom om det kan gjøres noen oppgraderinger som bidrar til energisparing. Særlig på eldre bygg kan isolering, utskifting av vinduer og installasjon av varmepumpe være tiltak som kutter ditt strømforbruk og gir god effekt både på strømregningen og miljøet.

  • Vi tilbyr smarte og energibesparende dingser til hus og hjem på Fjordkraft Markedsplass. Her finner du varmepumper, værstasjoner, robotstøvsugere, elbilladere og mye mer.



Tiltakene du gjør kan ha positiv effekt på boligens energimerking. Enova har laget en guide som kan hjelpe deg å finne ut hvilke energitiltak som gir best effekt. Dette kan du lese mer om på Enova sine nettsider.

 

Flyttefakta

7 av 10 nordmenn vil helst holde seg i hjemkommunen når de ser etter bolig. Og Idealavstand for hvor lang vi kan tenke å flytte på oss er mellom tre og fem kilometer. De minst flyttevillige finner vi i Møre og Romsdal, hvor hele 77% ønsker å holde seg innen samme kommune. Østfoldingen derimot er de mest eventyrlystne. Hele 17% kan tenke seg å forlate fylket. Det er oftest ønske om større plass som er grunnen til at vi flytter. For 67% av alle mellom 30 og 39 år er dette hovedårsaken til at de ønsker å flytte.

Vi elsker å pusse opp

Statistikken viser at hele 59 % av Norges befolkning er litt eller meget interessert i interiør og innredning av bolig, og i 2016 var det mer enn 900 000 husstander som pusset opp boligen sin, enten utvendig eller innvendig.

Nordmenn er på verdenstoppen når det gjelder oppussing. Deretter følger Finland, Danmark, Tyskland og Italia. Det er i innlandet vi pusser opp mest i Norge (84 000 kroner), etterfulgt av Nord-Norge (76 000kr), Vestlandet og Sørlandet (68 000 kroner), Oslo-regionen (67 000) og Midt-Norge (58 000 kroner).

Det er 22 % av oss som planlegger å pusse opp flere rom i boligen i løpet av de neste 12 måneder, og slik er fordelingen på hvilke rom som vil bli tatt:

  • Soverom 46 %
  • Gang/Entre 41%
  • Stue 36%
  • Kjøkken 31%
  • Annet 29%
  • Bad 27%
  • Toalett 11%

 

Interiør, stil og møbler

Det er aldersgruppen 45 til 59 år som planlegger å bruke mest på oppussing, og 28% av denne aldersgruppen foretrekker den nøkterne Skandinavisk stilen med lyst treverk, nøktern innredning og naturmaterialer som sin favoritt.

De som kun pusset opp innvendig brukte i gjennomsnitt 58 000 kroner eller mer, mens de som pusset opp utvendig brukte i overkant av 35 000 kroner.

Vi bruker til sammen den svimlende sum av ca 28 milliarder kroner på møbler i året, så ingen tvil om at det er viktig for oss å ha det hyggelig hjemme!


Skal du flytte? Spar penger på strøm når du flytter

 

Kilder: SSB, Eurostat, Prognosesenteret, Boligkjøperindeksen og IPSOS