Slik får du raskere ladetid på en elbil
Visste du at det er flere ting som virker inn på ladetiden til elbilen din? Det har selvsagt noe å si hvilken bil du har, men det er også andre faktorer du må tenke på hvis du vil lade mest mulig effektivt.
Dette påvirker ladetiden til elbilen ved hjemmelading
1. Strømanlegget i boligen
2. Ladeboksen du kobler til bilen
3. Selve elbilen
Eksempel: Ladetid Tesla
Om du har en Tesla Model 3 (11 kWh ladehastighet), mens strømanlegget ditt har mindre kapasitet (8,5 kWh ladehastighet), og ladeboksen enda mindre (3,7 kW ladehastighet), vil det være det svakeste leddet i denne kjeden som avgjør tempoet på ladingen. For å få komme nærmere den ladehastiden bilen egentlig kan oppnå, må man i dette tilfellet oppgradere selve ladeboksen.
Den beste løsningen for lading hjemme
Mange elbiler selges med en ladekabel som kan kobles direkte i stikkontakten. Dette er ikke en anbefalt løsning for lading i hverdagen. Det gir treg lading, men enda viktigere er det at en vanlig stikkontakt ikke er beregnet for den belastningen det er å lade en elbil. Derfor utgjør lading direkte i stikkontakten en brannfare, som du lett kan unngå hvis du får en elektriker til å montere en sikker ladeboks (hjemmelader).
For at du skal få god effekt ut av ladingen din hjemme, er det smart å kjenne til kapasiteten til strømanlegget, laderen og elbilen. Snakk gjerne med elektriker før montering. Det kan for eksempel hende at du ikke har behov for den kraftigste ladeboksen, hvis strømanlegget eller elbilen din ikke er dimensjonert for det.
- Er du på utkikk etter hjemmelader til elbil eller ladbar hybrid? Vi tilbyr forskjellige varianter fra ledende leverandører på Fjordkraft Markedsplass.
Hvor fort kan din elbil lade?
Fordi flere ting kan påvirke ladetiden, er det ikke så lett å vite nøyaktig hvor mye tid du trenger for å lade din bil. Men ønsker du å sammenligne ulike elbiler, kan du ta utgangspunkt i optimale forhold og se på «teoretisk ladetid». En eldre Nissan Leaf modell kan da lade fra tomt til fullt batteri på ca 7 timer, mens en nyere Huyndai Ioniq bruker omlag 4 timer. På salto.no kan du finne en oversikt over ulike biltypers teoretiske ladetid.
Hurtiglading er raskest ved lavt batteri
Hvis du har dårlig tid eller ikke er hjemme når du skal lade, er raskeste løsning å bruke en av de mange hurtigladerne som finnes langs veien. På ladestasjoner.no får du oversikt over hvilke hurtigladere som passer til din bil, og hvor de er plassert.
Slike hurtigladere virker raskt når batterinivået er lavt. Men etter hvert som batteriet fylles opp over 80% vil ladingen gå tregere. Dette er fordi elektronene «har god plass» når batterinivået er lavt, mens ladingen må foregå mer sakte og forsiktig etter hvert som batteriet fylles opp.
Derfor kan et godt tips på lengre turer være å fylle opp til ca 80% og deretter kjøre videre til neste lader, så lenge det er god tilgang på ladere på den strekningen du skal kjøre. God tur!
Les mer: Denne hjemmeladeren er best i test
Kilder:
Tesla.com
Teknisk Ukeblad