Strømforbruk

Våre beste tips til deg som ønsker å spare strøm

Særlig om vinteren kjenner nok mange av oss på at strømbruken gjerne skulle vært lavere. Heldigvis finnes det flere store og små grep man kan ta i hverdagen. Følg disse 22 tipsene for å spare strøm.

Publisert: 28. februar 2018

Dette er tingene du kan gjøre som bare krever en smule oppmerksomhet og selvdisiplin, og ikke kroner og øre. Du trenger selvsagt ikke gjennomføre hele listen – alle monner drar!

1. Denne har nok størst effekt av alle tipsene så vi setter den på toppen: senk innetemperaturen med 1 grad. For hver grad du senker innetemperaturen sparer du cirka 5 prosent av kostnadene til oppvarming. Kanskje trenger du ikke ha på varme på soverommene, men bare åpne dørene for å slippe inn varme noen timer før du legger deg? Generelt anbefales det å ha en innetemperatur på 18-21°C. Men husk: Er det vinter og kaldt kan det være greit å ha en romtemperatur på minst 15 °C, så ikke rørene dine fryser og sprekker.

 

2. Luft kjapt og intensivt. Da unngår du nedkjøling, og du slipper ikke ut varmen din «til kråka».

 

3. Trekk for gardinene om kvelden. Dette reduserer varmetapet.

 

4. Skru av lys og varme i rom som ikke er i bruk. Om du ikke vil skru varmen helt av kan du kanskje redusere den?

 

5. Ta på deg et par ullsokker og pakk deg inn i et pledd heller enn å skru opp innetemperaturen. Med fleecegenser og varme sokker tåler du lavere temperatur uten at du trenger å fryse av den grunn.

 

6. Fyr i peisen dersom du har muligheten. En varm, knitrende peis er jo også mye koseligere enn en elektrisk ovn.

 

7. Ta kortere dusjer. Nest etter oppvarming går det svært mye strøm til oppvarming av varmt vann, så det er nok ikke så lurt å bruke lang tid i dusjen når strømprisene er høye. Å bade i badekaret kan det være lurt å kutte ned på frem til strømprisene går nedover.

 

8. Mens vi snakker om vann: hva med å forsøke å bruke mindre vann når du pusser tennene eller barberer deg? Du kan bruke et glass med vann eller ha litt vann i vasken.

 

9. Pass på at du skrur skikkelig igjen kranen, og skru den gjerne over på kaldt vann i samme slengen. En dryppende kran kan dryppe så mye som 1 liter i timen, og du vil i hvert fall ikke at den skal dryppe varmt vann.

 

10. Sjekk om temperaturen på varmtvannstanken din er unødvendig høy. Vannet inne i berederen bør være på ca 75 °C for å forsikre deg mot bakterievekst. Legionellabakterien utryddes ved ca 70 °C.

 

11. Reduser bruken av tørketrommel og tørk så mye du kan på tørkesnor eller tørkestativ. Det er bedre for klærne dine, bedre for miljøet og bedre for lommeboken.

 

12. Fyll vaskemaskinen helt opp før du vasker klær, og ikke sett på oppvaskmaskinen før den er full. Det bruker like mye energi å vaske en halvfull maskin som en full en, og på denne måten slipper du å sette i gang maskinen like mange ganger.

 

13. Skru av tørkeprogrammet på oppvaskmaskinen. Oppvasken tørker fint av seg selv ved hjelp av varmen i maskinen. Det er bare å åpne døren til maskinen på gløtt når den er ferdig, så tørker koppene dine på null komma niks.

 

14. Vask klær på lavere temperaturer om du kan. Mange plagg blir rene med vask på 30 grader - kanskje du kan forsøke å vaske på en lavere temperatur neste gang skittentøyskurven er full?

 

15. Bruk sparepærer eller LED-pærer utendørs og i kalde rom. Vanlige lyspærer omdanner kun cirka 5 prosent av energien til synlig lys, resten blir til varme. I en sparepære blir 80 prosent av energien til lys, og de varer mye lengre.

 

16. Kjøl ned mat før du setter inn i kjøleskapet, og avkjøl mat før den legges i fryseren. På denne måten trenger ikke kjøleskapet eller fryseren å bruke unødvendig mye energi på regulere temperaturen sin nedover på grunn av varm mat.

 

17. Tin heller mat i kjøleskapet enn i mikrobølgeovnen. Det eneste du trenger å gjøre er å huske å ta maten ut av fryseren kvelden før du skal spise den.

 

18. Slå TV-en helt av. Mange TV-er bruker like mye strøm når de står i standby som når de er i bruk.

 

19. Skru PC-en av når den ikke er i bruk.

 

20. Napp ut laderne dine når de ikke brukes. Det skal sies at dette ikke har verdens største effekt, men det reduserer også brannfaren i hjemmet ditt. Vinn-vinn!

 

21. Bruk termostaten din for å styre romtemperaturen. Med tidsstyring kan du spare strøm ved å bruke varme kun når du trenger det. Du kan bruke sentralstyring for temperaturkontroll over hele boligen, eller et koblingsur for å slå av og på strømmen til faste tider.

 

22. Skru av varmekilder du ikke har behov for om du reiser på ferie eller er borte over en lengre periode. Men husk å ikke skru av så mye varme at rørene dine fryser.

 

 

Vil du flytte strømmen din til oss? Finn din strømavtale her
Kilder

DinSide

E24

Vi i villa