Vi bruker strøm på forskjellige måter, og mange synes det er vanskelig og kanskje litt kjedelig å tenke på strøm. Høye strømpriser blir nok noe vi må leve med framover, men det er mange enkle grep vi kan gjøre for å få en litt billigere strømhverdag, og det er her vi i Fjordkraft kan hjelpe.

Du ikke trenger å gjøre alt. Men følger du noen av rådene under vil det være bra både for lommeboken og miljøet.

Sparetips - grep du kan ta hjemme som hjelper deg å spare strøm

Disse tipsene er ting du kan gjøre i hverdagen som kan påvirke strømregningen din. Vi begynner med det viktigste.

Strømsparetips

Senk innetemperaturen

Dette er nok det tipset som gir best effekt. For hver grad du senker innetemperaturen sparer du cirka 5 prosent av kostnadene til oppvarming. Kanskje trenger du ikke ha på varme på soverommene, men bare åpne dørene for å slippe inn varme noen timer før du legger deg? Husk også å tilpasse oppvarming til årstiden. Kanskje du ikke trenger å ha varmekablene på om sommeren?

  • Luft kjapt og intensivt - Da unngår du nedkjøling, og du slipper ikke ut varmen din til kråkene.
  • Skru av lys og varme i rom som ikke er i bruk - Husk også å skru ned varmen hvis du drar på ferie. Hvis det er vinter må du bare ikke skru av så mye varme at rørene dine fryser.
  • Sjekk temperaturen på varmtvannstanken - Mange har temperaturen på varmtvannstanken skrudd for høyt. Vannet inne i berederen bør være på ca 75 °C for å forsikre deg mot bakterievekst, men den trenger kanskje ikke være så mye høyere.

Strømsparetips

Kanskje du kan korte ned dusjen med et par minutter?

Nest etter oppvarming går det svært mye strøm til oppvarming av varmt vann, så når strømprisene er høye kan det være lurt å ha et litt bevisst forhold til hvor lenge du står i dusjen.

  • Tørk klærne i friluft - Om sommeren er det fint å tørke klærene ute. Reduser bruken av tørketrommel og tørk så mye du kan på tørkesnor eller tørkestativ. Det er bedre for klærne dine, bedre for miljøet og bedre for lommeboken.
  • Fyll vaskemaskinen helt opp før du vasker klær - og ikke sett på oppvaskmaskinen før den er full. Det bruker like mye energi å vaske en halvfull maskin som en full en, og på denne måten slipper du å sette i gang maskinen like mange ganger.
  • Bruk sparepærer eller LED-pærer - Vanlige lyspærer omdanner kun cirka 5 prosent av energien til synlig lys, resten blir til varme. I en sparepære blir 80 prosent av energien til lys, og de varer mye lengre.

Her kan du se hvor mye strøm de elektriske apparatene i huset ditt bruker

I tillegg til strømsparetips er det mange andre grep vi kan gjøre for å få kontroll på strømregningen.

Få kontroll med appen

 

Om du ikke allerede har gjort det bør du laste ned Fjordkraft-appen. Denne gir deg full kontroll over strømforbruket ditt, og hjelper deg å få oversikt. Her kan du følge med på spotprisen og se hvor mye strøm du bruker hver dag.

Det er en fin måte å få et mer bevisst forhold til strømmen du bruker, og se om du kanskje kan gjøre noen enkle grep som gjør strømregningen litt lavere.

Les mer om appen her

Vær bevisst på nettleien

 

Den 1. juli 2022 fikk vi alle en ny modell for nettleie. Endringen i nettleien er laget slik at vi som forbrukere må bli mer bevisste, ikke bare på hvor mye strøm vi bruker, men også når vi bruker den og hvor mye vi bruker samtidig.  

Les mer om den nye modellen for nettleie her

I løpet av høsten kommer vi med en rekke nye tjenester som skal gjøre det enklere for deg å spare strøm, og ha oversikt over forbruket ditt. Selv om nettleien er noe du betaler til netteier, jobber vi med å lage en tjeneste hvor du kan se nettleieprisene i appen. Med pulsmåler skal du også få varslinger når strømforbruket ditt er på vei opp, noe som er nyttig når vi skal prøve å fordele strømforbruket mer jevnt utover.

Lavere forbruk er bra for lommeboken og miljøet

 

Vi i Norge har vært heldige siden strømprisene har vært lave i lang tid. Strømprisene er høye på grunn av mange forskjellige faktorer på en gang, men også på lang sikt kan vi forvente at prisene skal fortsette å være høyere enn de har vært.

I fremtiden må vi nok belage oss på å være flinkere å tenke på strømmen enten vi vil eller ei. Strøm er en verdifull ressurs, og med nye vaner kan vi forhåpentligvis spare penger samtidig som vi tar riktige valg for miljøet.