Lurer du på hvordan nettleien fungerer? I 2022 trådte en ny modell for nettleie i kraft, og nå er det enda viktigere å fordele strømforbruket utover døgnet. Den nye modellen kan ved første øyekast virke komplisert, men her skal vi prøve å forklare hva den nye nettleiemodellen betyr for deg, og hvordan du kan få en billigst mulig strømregning.

 

Hvorfor ble nettleien endret? 

Strømregningen din består av to deler: forbruk av strøm og nettleie. Nettleien er det du betaler til din lokale netteier. Den inkluderer frakt av strøm til boligen din, vedlikehold og utbedringer av ledningsnettet, i tillegg til skatt og statlige avgifter. 

Etter hvert som vi bruker mer og mer strøm må vi bygge ut strømnettet. Det som skjer nå er at det er press på nettet som allerede er bygget ut, men bare i korte perioder i løpet av døgnet. For eksempel på morgenen når alle står opp for å dusje, lage kaffe og føne håret samtidig. Formålet med den nye modellen er at vi alle skal bli litt mer bevisst over når på døgnet vi bruker strømmen vår. Her er det ikke snakk om å droppe morgendusjen, men kanskje passe på å lade elbilen om natten når strømmen er billigst. 

 

Hvordan fungerer den nye nettleiemodellen? 

Den nye nettleien består av to deler:

Energileddet - Dette regnes ut fra hvor mye strøm du bruker. Noen nettselskaper har også forskjellig pris ut fra når på døgnet du bruker strøm. For eksempel at du betaler mindre per kWh i helgen og på natten. Det vil si at det kan lønne seg å flytte strømforbruket til disse periodene. Vi anbefaler likevel ikke å vaske klær om natten når du sover.


Kapasitetleddet - For de fleste kunder vil dette regnes ut i fra snittet av de tre timene du brukte mest strøm, fordelt på tre ulike dager, i løpet av måneden. Det vil si at du kan spare penger ved å fordele strømforbruket ditt jevnt utover og unngå perioder hvor alt er på samtidig. 

 

 

Her vil gjennomsnittet regnes ut fra toppene, og føre til en høyere pris.

 

 Også her regnes det ut gjennomsnitt, som fører til lavere pris enn i figuren over.

 

Endringen i nettleien er altså laget slik at vi som forbrukere må bli mer bevisste, ikke bare på hvor mye strøm vi bruker, men også når vi bruker den og hvor mye vi bruker samtidig. Da unngår vi å bygge ut mye mer infrastruktur for å dekke det behovet som bare er der noen timer i døgnet. Det er mer effektivt, både for lommeboken og miljøet.

 

Hva blir prisen på den nye nettleien?

Dette varierer mellom nettselskapene. Nettselskapene har lagt ut informasjon som du finner på nettsidene deres. Her finner du noen eksempler: 

Elvia        Tensio       BKK       Lede

Nettleien er også spesifisert på fakturaen din.

I denne saken fra NRK får du se et eksempel på hvordan fakturaen kan se ut.

Hvis du vil ha oversikt over hvordan forbruket ditt er fordelt kan du se det ved å logge inn på profilen din hos det nettselskapet som leverer strøm hos deg. 

Hvordan kan du påvirke hvor mye du betaler? 

Heldigvis finnes det enkle måter å bli litt mer bevisst på strømforbruket og fordele det utover døgnet. I Norge har vi vært heldige med lave strømpriser i lang tid, men nå er tiden kommet for at også vi må tenke litt ekstra på om alle lysene trenger å stå på til enhver tid. Her kan vi hjelpe. Mange nyttige tjenester er allerede på plass, og framover vil vi også ha stort fokus på å utvikle tjenester som skal hjelpe deg å få kontroll.

Det alle første du bør gjøre er å laste ned Fjordkraft-appen. 
Fjordkraft-appen får du god oversikt over forbruket ditt og hva strømmen har kostet deg inkludert nettleie. Her kan du se hvor mye strøm du bruker og hvilke dager du bruker mer strøm enn andre.

Visste du forresten at du kan legge til en tjeneste som heter Døgnmaks? Det sier det kanskje ikke så mye – men den viser deg den timen du har brukt mest strøm per dag. Det kan du bruke til å få oversikt slik at du kan unngå å betale mer i nettleie. 

Få enda bedre oversikt med pulsmåler på strømforbruket ditt.
Med en pulsmåler  er det enda enklere å følge med på strømforbruket ditt. Det er en liten dings som du kobler til strømmåleren. Da kan du følge med hvor mye strøm du bruker i sanntid. Du kan også få beskjed når du bruker så mye strøm samtidig at du risikerer å betale mer i nettleie. 

Smartlading
I Fjordkraft-appen kan du aktivere smartlading. Det vil si at du kan stille inn når bilen skal være ferdig ladet, og så vil den legge opp ladingen til tidspunkt hvor strømprisen er lav og det er lite press på strømnettet. 

 

Mer om hvordan du kan påvirke nettleien din