Stadig flere ser fordelene av å kjøpe elbil i Norge, og i januar 2024 var markedsandelen på hele 92% (ekstern lenke). Men hva er egentlig gjennomsnittlig strømforbruk til en elbil, hvordan finner man ut hva den koster å kjøre, og hvordan utnytter man bilens strøm på best mulig måte?

Forbruket til elbilen avhenger av flere faktorer

Forbruket til en elbil avhenger av hvor mye den kjøres, bilens størrelse og vekt, samt terreng og hvilken tid på året man kjører. Elbilen bruker mer strøm på vinteren når det er kaldt, enn hva den gjør på sommeren. Det er fordi batteriet fungerer tregere når det er kaldt, i tillegg til at bilen gjerne har mer rullemotstand på veien. Vi bruker også ekstra energi på å varme opp bilen. 

Kjørestil vil også virke inn på strømforbruket. Om du akselerer og bremser opp ofte, eller kjører mye på motorvei i høye hastigheter, vil bilen bruke mer strøm enn om du kjører jevnt og rolig.

Hvordan utnytte bilens strøm på best mulig måte

Elbilens motor er svært effektiv og utnytter opptil 90% av tilført energi. Mesteparten av energien går til fremdrift, i motsetning til en forbrenningsmotor som i tillegg bruker mye av energien på varme, støy og vibrasjoner. 

Ifølge Elbilforeningens beregninger bruker en elbil i gjennomsnitt mellom 1 og 2,5 kWh per mil, mens en bensinbil til sammenligning bruker 0,8 liter per mil. Om man legger tall fra Statistisk sentralbyrå til grunn, vil det dermed koste maks. kr 3,40 per mil å kjøre en elbil, mens det for en bensinbil vil koste kr 16,35 per mil (basert på gjennomsnittlig bensinpris i januar 2024). 

For å holde forbruket lavest mulig og øke rekkevidden til elbilen din, kan du gjøre dette:

  • Kjør jevnt og unngå brå akselerasjon og bremsing

  • Bruk regenerativ bremsing for å gjenvinne energi når du bremser

  • Planlegg kjøreturen slik at du får den mest effektive ruten

  • Hold batteriet mellom 20% og 80% for optimal levetid

  • Parker bilen i garasje eller carport om du har mulighet slik at batteriet holder jevnest mulig temperatur

  • Reduser bruken av setevarmere og oppvarming i kupeen (forvarm bilen i stedet)

  • Velg dekk med lav rullemotstand og sørg for riktig dekktrykk

  • Fjern unødvendig vekt fra bilen (f.eks. skiboks som ikke er i bruk)

  • Kjør bilen på økonomimodus om du har mulighet til det

  • Bruk en app for å overvåke status og ladehistorikk

Hvor mye koster det å lade elbilen?

Kjører du 10.000 km i året vil elbilens strømforbruk være på rundt 2 000 kWh. Med utgangspunkt i tall fra Statistisk sentralbyrå, hvor gjennomsnittlig strømpris for kraft og nett for 4. kvartal 2023 lå på kr 1,36 per kWh, vil det koste 2 720 kroner årlig å lade elbilen hjemme. Dersom du er heldig og kan lade på jobb, vil dette redusere strømkostnaden enda mer. 

Med smartlading kan du sørge for at hjemmeladingen skjer når strømprisen er lavest. I Fjordkraft-appen kan du lett aktivere smartlading. Da sørger vi for at bilen blir ladet når det er rimeligst, og er ferdig ladet til du skal ut og kjøre. Du får samtidig full oversikt over hvor mye du sparer.

Her kan du lese mer om hva det koster å lade elbilen hjemme.

Trenger du en trygg og god hjemmelader til elbil?

På Fjordkraft markedsplass kan du bestille den hjemmeladeren som passer for deg.

Se utvalget av hjemmeladere