Hvor lang tid tar det å lade elbil? Elbiler får stadig lengre rekkevidde, noe som gjør at de ikke må lades like ofte som før. Likevel er det lurt å vite hvor lang tid det vil ta å lade akkurat din elbil, slik at du ikke står der en morgen med tomt batteri og en avtale du skal rekke. Lær mer om hvor lang tid du bør beregne på elbilladingen og hva som påvirker ladetiden her.

Hvor lang tid tar det å lade elbil hjemme?


Det finnes flere måter å lade elbilen på – normallading (saktelading), hurtiglading, lynlading (av Elbil.no definert som lading med effekt på 150 kW og oppover) og nødlading (lading i stikkontakt). Men hvor lang tid en elbil bruker på å lade, vil imidlertid være mest avhengig av bilmodell og effekten til bilens innebygde lader (også kalt ombordlader). I tillegg vil faktorer som hvor tomt batteriet er, batteriets temperatur, klima, energitap, samt ladestasjonens effekt ha noe å si for ladehastigheten.

Det er vanligst å lade enten hjemme eller på jobb, for da går det lengre perioder uten at bilen er i bruk. Effekten på ladingen (hvor mye strøm som overføres) trenger da ikke å være ved full styrke. Om du benytter en ladeboks, vil en elbil bli fulladet på alt fra 1-8 timer ved hjemmelading.

Som et eksempel kan vi bruke en Cupra Born med batterikapasitet på 58 og ladeeffekt på 11 kW (som lades med en ladeboks med ladeeffekt opptil 22 kW):

58 / 11 kW = ca. 5 timer og 15 minutter for å fullade

Fra og med 2022 er det krav om å installere ladeboks for alle nye og faste ladepunkter. Lading i stikkontakt er fortsatt lov så sant installasjonen skjedde før NEK 400:2022 trådte i kraft og stikkontakten ble montert i henhold til daværende regler som blant annet innebærer at kursen skal være maks. 10 A. I og med at vanlige norske stikkontakter har 230 volt spenning vil en stikkontakt ha en effekt på 2,3 kW:

10 A x 230 V = 2 300 W (som tilsvarer 2,3 kW)

For den samme Cupra Born vil det dermed ta over 25 timer å fullade: 

58 / 2,3 kW = ca. 25 timer og 15 minutter 

Noen eksempler på hvor lang tid det tar å lade ulike elbiler

  • Tesla Model Y Long Range har en netto batterikapasitet på 72,5 kWh med en 11 kW ombordlader. Den vil dermed bruke ca. 6 timer og 35 minutter på å lade fra 0 til 100%. 

  • Volkswagen ID.4 Pro har en netto batterikapasitet på 77 kWh med en ladeeffekt på 11 kW. Det betyr at den vil bruke rundt 7 timer på å lade opp et helt tomt batteri.

  • Nissan Leaf Tekna har en batterikapasitet på 39 kWh og en 6,6 kW innebygd lader. Det vil dermed ta nærmere 6 timer å lade den fra 0 til 100%. 


Benytt deg gjerne av smartlading i Fjordkraft-appen slik at du sparer penger ved å lade når strømprisen er på sitt laveste.

Hvor lang tid tar det å lade elbil på ladestasjon?


I dag finner du
ladestasjoner til elbil over hele landet. Mange av disse er hurtigladere, og hvis bilen din støtter hurtiglading, vil du ikke trenge å lade så lenge. Hurtigladere har vanligvis en effekt fra 50 kW til 150 kW, som vil si at bilen kan være fulladet på alt fra noen minutter til en time. 

En Cupra Born har en ladehastighet på inntil 120 kW for hurtigladere som betyr at det vil ta ca. 30 minutter å fullade batteriet:

58 / 120 kW = 29 minutter

Det er lurt å planlegge ladestoppet på forhånd slik at du vet hvor lang pause du må beregne for at bilen skal ha nok batteri til å kjøre videre. Da kan du samtidig sørge for at ladingen skjer et sted hvor du også kan spise en matbit, strekke litt på bena eller nyte en liten kaffepause mens du venter.

Finn lading på ladestasjoner.no