Strøm i hjemmet

Slik rydder du opp i ledningskaoset

Irritert over ledningskaos? Eller synes du ganske enkelt det ikke er særlig stilig med en masse ledninger over alt? Vi har noen enkle tips.

Publisert: 06. juni 2017

Det er helt utrolig hvor mange ledninger vi har i hjemmene våre. Og enten du bor i en ny eller eldre bolig har du sikkert kjent på at du har flere ledninger enn ledige stikkontakter.

Skjul ledningene

Om du vil ha ledningene ut av syne finnes det flere enkle måter å skjule dem på. Du kan for eksempel bruke gulvlister som kan monteres med klips mot veggen. Da har du plass til lavvoltsledninger bak, og slipper å se på ledninger som kryper langs veggene.


Et annet alternativ er å kjøpe ledningsoppheng hvor du kan kveile opp ledninger og feste de skjult på veggen i bakkant (for eksempel bak TV). Dette kan også være praktisk i forhold til rengjøring. Har du hjemmekontor kan du sette inn en løsvegg bak arbeidsbordet for å skjule ledninger til alt det tekniske. 


Kabel- og kontaktskjulere og lekre ledningsdeksler finnes i ulike design og former, og du kan gjemme ledninger og kabler i dekorative bokser som passer interiøret.

 

Er ledningene for lange?

Dersom apparatene har for lang ledning, kan du kjøpe kortere ledning eller få en elektriker til å hjelpe deg til å korte av ledningene. Ingen grunn til å ha en meter ekstra ledning på alt.

 

Unngå brannfare

Bruk av skjøteledninger er ikke farlig i seg selv, det er hvordan du bruker dem som er viktig. Her er noen tips for å unngå brannfare: 

• Begrens bruken av skjøteledninger og unngå å koble flere skjøteledninger sammen.
• Ikke bruk skjøteledninger på utstyr som bruker mye strøm, som vifteovner, hvitevarer og store elektriske apparater.
• Ikke trekk skjøteledninger gjennom vegger, dører eller vinduer.


Best rett i veggen

Det beste er om ledningen går rett til stikkontakt i veggen. Om kontakten overbelastes vil sikringen gå.

Gamle boliger har sjelden nok veggkontakter, og da koster det litt å få installert nye. Men det kan være lurt å koste på seg å få en elektriker til å sette opp noen nye kontakter hvis du behøver det. Du kan også skaffe et grenuttak med av-og-på-knapp. Plassér det godt synlig, så det blir lett å slå av når du ikke er i rommet.


Unngå varme og støv

TV, dekodere, dvd-spiller og spillkonsoller behøver luft rundt seg og normal romtemperatur. I en TV-benk kan det bli veldig varmt når mange komponenter er skrudd på. Det kan være lurt å fjerne bakstykket på TV-benken og holde fronten åpen, slik at man får gjennomlufting. Da vil viftene som er på mange av underholdningsboksene få luft til å kjøle seg. Slik vil utstyret vare lengre, og du reduserer brannfaren.

Husk å støvsuge godt i områder der det er mye elektrisk utstyr. Viftene i utstyret drar inn mye støv, og sammen med varme kan det bli en uheldig kombinasjon. Det skal faktisk ikke så mye støv til før det blir et belegg som isolerer og gjør at det blir unødvendig varmt.

 
Vet du hvordan du kan spare penger som strømkunde? Slik får du mer for pengene hos Fjordkraft


Kilder: nrk.no, elsikkerhetsportalen.no