Skal du tegne et strømabonnement for første gang? Kanskje du nylig har flyttet hjemmefra og fått beskjed om å bestille strøm til den nye leiligheten. Eller kanskje du tidligere har vært vant med å ha strøm inkludert i husleien, men nå er det din tur å ta over stafettpinnen. Vi vet hvor komplisert strømabonnement kan være, og har derfor forsøkt å forklare det på en enkel måte.

Hvilken strømavtale lønner seg?

Å tegne et strømabonnement er heldigvis veldig enkelt. Det som derimot kan være utfordrende, er å velge hvilken strømavtale du skal gå for. Kjært barn har mange navn, og det samme gjelder for strømavtaler. Da kan det være greit å vite at de fleste strømleverandører i hovedsak skiller mellom tre strømavtaler:

Strømavtale med spotpris 

Et strømabonnement med spotpris vil si at den følger strømprisen på Nord Pool og du betaler det samme som strømleverandørene for strømmen. Dette abonnementet har vist seg å være billigst over tid, men siden prisen på strøm hele tiden forandrer seg, vil også strømregningene dine være forskjellige fra gang til gang. Dersom strømprisene er høye over lengre tid, kan det derfor lønne seg med en annen avtale.


Strømavtale med fastpris

Et annet strømabonnement, som gjerne passer for studenter eller kollektiv, er en fastprisavtale. Hvis du er usikker på hva du får i lønn hver måned og kun blir tildelt ekstravakter, kan det være betryggende å vite hva strømregningen vil ligge på.

En strømavtale med fastpris går ut på at du betaler det samme beløpet for strømmen gjennom hele bindingstiden. Selv om totalsummen kanskje vil ligge litt over det du ville ha betalt hvis du fulgte prisene på strømmarkedet, er dette abonnementet forutsigbart og du vil unngå overraskende kostnader.

Strømavtale med variabel strømpris 

Det siste abonnementet er variabel strømpris. Denne strømavtalen følger markedsprisen på strøm, men med to ukers forsinkelse. Siden strømleverandørene er pliktige til å varsle deg om prisendringer 14 dager i forkant, kan denne avtalen derfor gi noe mer forutsigbarhet.

I tillegg til prisen du betaler for selve strømmen, vil du se at nettleie og andre avgifter til staten vil stå oppført på strømregningen. Disse ekstra kostnadene er faste og ikke noe du kan gjøre noe med.

Hvordan velge strømleverandør?

Hvis du fremdeles er usikker på hvilket strømabonnement du skal velge, kan du teste ut vår strømkalkulator. Den hjelper deg å beregne hvor mye strøm du bruker og finner den beste strømavtalen tilpasset deg og dine behov!