Hvilken strømleverandør er best?

Visste du at strømmen i stikkontakten din er nøyaktig den samme som i alle andres? Likevel ser nok strømregningen din helt annerledes ut enn hos de fleste andre, og kanskje har de attpåtil andre fordeler som du ikke har. Siden strømmen er den samme for alle, gjelder det å finne de små, men avgjørende forskjellene på de ulike strømleverandørene. Her får du noen tips til hvordan du finner den beste strømleverandøren for deg! 

Hvem er min nåværende strømleverandør?

Til å starte med kan det være en fordel å vite hvilken strømleverandør du har i dag, og hvilken avtale du er bundet til. Vet du ikke det fra før av, er det heldigvis enkelt å finne ut av:

1. Logg inn på elhub.no


Enten kan du logge inn på elhub.no og få full oversikt over din “strømportal”. Idet du har logget inn med BankID, vil du kunne se hvem din nåværende strømleverandør er og når du inngikk din eksisterende strømavtale. I tillegg vil du få opp annen nyttig informasjon som målepunkt, ID for målepunktet, netteier og årsforbruket ditt.

2. Sjekk strømregningen


En annen mulighet er å sjekke strømregningen din. Der skal det stå oppført både hvilken leverandør du har og hvilken avtale som er inngått. Får du vanligvis regningene tilsendt via eFaktura, må du logge inn i nettbanken for å kunne se den elektroniske versjonen av strømregningen.

Hvem bestemmer strømprisen?

Når du har fått oversikt over hvilket selskap som gir deg strøm i dag og hvilken avtale du har, kan det være lurt å se nærmere på strømprisen. Pris er naturligvis et svært viktig kriterium i jakten på den beste strømavtalen, og da lønner det seg først og fremst å vite hvem som bestemmer strømprisen og hvordan det gjøres.

Det mange ikke vet, er at dagens strømpris blir fastsatt på kraftbørsen Nord Pool og gjenspeiler forholdet mellom tilbud og etterspørsel. Med andre ord selger kraftprodusentene strømmen de har tilgjengelig, og så kjøper alle strømleverandørene den mengden strøm de trenger for å dekke behovet til kundene sine time for time.

Hva er strømleverandørenes priser?

Til tross for at prisen er den samme for strømleverandørene, betyr ikke det at prisen på strøm er den samme for deg som sluttforbruker. I dag vil du finne en rekke ulike typer strømavtaler som tilrettelegger seg etter hvor mye svingninger du ser for deg at din private økonomi kan tåle i månedene fremover. Som regel tilbyr alle strømleverandører tre hovedavtaler når det kommer til strøm; spotpris, fastpris og variabel pris.

Spotprisavtale

Med en spotprisavtale vil prisen følge spotprisen som blir satt på kraftbørsen Nord Pool. Det betyr at du betaler mindre når prisene på kraftbørsen faller, mens du betaler mer dersom prisene stiger. Velger du denne type avtale vet du aldri hva neste strømregning ender på, og du må derfor tåle uforutsigbarhet. Historisk sett har spotpris på strøm vist seg å være billigst.

Selv om de fleste strømleverandørene tilbyr nokså like spotprisavtaler, vil du kunne finne noen varianter. Spot med forvaltning for eksempel, kombinerer spotpris med prissikring. Her vil forvalterne våre jobbe for å få gode sikringspriser for deg, i håp om at du skal slippe unna de høyeste pristoppene.

Fastprisavtale

En fastprisavtale på strøm vil si at du binder strømprisen din over en viss periode. Strømleverandøren er forpliktet til å levere strøm til det samme beløpet hele bindingstiden – uavhengig av hva som skjer på kraftbørsen. På den måten vil du til enhver tid vite hva strømregningen kommer på.

Variabel strømavtale

Et siste alternativ er en variabel strømavtale. Prisen her blir satt av strømleverandøren og varierer minimum hver 14 dag i takt med utviklingen på kraftbørsen. Det vil si at du betaler en fastsatt strømpris for en viss periode før den eventuelt endres. Forskjellen er at du ved en variabel prisavtale blir varslet i forkant av en prisendring, slik at du får noe mer forutsigbarhet.

Merk at strømprisen som regel inkluderer et påslag eller en fastpris til strømleverandøren, samt nettleie og andre avgifter til staten.

Hvordan sammenligne strømleverandører?

For å finne den beste strømleverandøren er det naturligvis viktig at det selskapet tilbyr den strømavtalen som passer deg best. Men ettersom det finnes over hundre strømleverandører på markedet i dag, vil du oppleve at flere av dem kan tilby avtaler som oppfyller kravene dine, og dermed kan det være vanskelig å vite hvilken strømleverandør du skal gå for.

Vårt beste tips er å sammenligne strømavtaler og velge det strømselskapet som både kan gi deg gode priser og andre goder som er viktig for deg. Nedenfor har vi listet opp noen punkter som forhåpentligvis kan hjelpe deg et stykke på veien:

Pris på strøm

Når du skal i gang med å sammenligne strømleverandører vil du rask oppdage at det finnes ulike tjenester som tilbyr å hjelpe deg. De reklamerer gjerne for at de klarer å finne den beste og rimeligste aktøren på markedet, noe de kanskje gjør der og da. Men det er ikke ensbetydende med å være en prisgunstig på sikt.

Mange leverandører gir deg nemlig gode priser til å begynne med, men så viser det seg å være kortvarige avtaler. Plutselig øker prisen fordi du blir satt over på en dyrere avtale. Har du i tillegg inngått en avtale med bindingstid, kan det være du attpåtil må betale et gebyr for å komme deg ut av kontrakten.

Brukervennlighet

For å unngå unødvendige misforståelser, kompliserte avtaler og uventede kostnader, kan det lønne seg å velge en strømleverandør som har brukervennlige løsninger. Det skal være enkelt for deg å finne ut hva du betaler for og holde deg oppdatert på eventuelle endringer, men det forutsetter at leverandøren din sørger for å gi deg gode tjenester og oversikter.

Hvis du er kunde hos Fjordkraft får du gjennom Min side all nødvendig informasjon om din strømavtale. Du kan se forbruket ditt, alle fakturaene dine, utsette forfallsdato eller bestille andre tjenester.

Kundeservice

Hvis uhellet først har skjedd og du har spørsmål knyttet til strømavtalen din – får du hjelpen du trenger da? Strøm kan til tider være ganske innviklet, og dermed dukker det gjerne opp diverse spørsmål innimellom. Da gjelder det å finne en strømleverandør som er tilgjengelig for deg når du trenger det og som har kundebehandlere som klarer å løse saken din.

Fornøyde kunder er svært viktig for oss i Fjordkraft og vi jobber hver dag for å gi gode kundeopplevelser. Derfor er vi ekstra stolte over at kundesenteret vårt er blant de ledende i Norge og et prisvinnende kundeservice.

Hvem er den beste strømleverandøren?

Oppsummert vil det være rimelig å si at den beste strømleverandøren varierer ut ifra preferanser og forutsetninger til den enkelte. Kvaliteten på strømmen er den samme uavhengig av hvem du kjøper den av, og dermed gjelder det å finne det strømselskapet som både kan gi deg den billigste strømmen over tid – i tillegg til andre fordeler du kan få bruk for.

Velger du Fjordkraft som strømleverandør, får du en rekke kundefordeler og andre fordelsprogrammer. Sjekk ut Fjordkraft Fordel for å få en oversikt over hva du kan spare penger på denne måneden.

Hvordan bytte strømleverandør?

Til slutt sitter du forhåpentligvis igjen med den beste strømleverandøren for deg, og da har du kanskje behov for å bytte strømselskap. Heldigvis er det en enkel prosess, og alt du behøver å gjøre er å ta kontakt med strømselskapet du vil flytte til.

Ønsker du å bytte strømleverandør til Fjordkraft velger du ganske enkelt en strømavtale her, fyller du navn og adresse, så fikser vi resten!