Vi i Fjordkraft vet hvor komplisert strøm kan være, og har derfor listet opp noen tips til hva du bør tenke gjennom for å få den beste strømavtalen.
Hvordan finne den beste strømavtalen for deg?
Først av alt bør du se på behovet ditt. Det er flere faktorer som spiller inn på selve strømprisen, men det er hovedsakelig strømforbruket som påvirker hvor høy sluttsummen blir. Til å starte med kan det derfor være lurt å tenke gjennom hvordan du og husstanden din bruker følgende elektriske apparater i dag:
- TV
- Dusj
- Komfyr
- Varmeovner
- Vaskemaskin
- Lamper og lys
- Oppvaskmaskin
Det er ikke nødvendig å ha konkrete svar på hvert punkt, men det kan lønne seg å ha et bevisst forhold til strømbruken hjemme. Ved å kartlegge det daglige forbruket kan du regne ut hvor mye strøm dere har behov for når du skal tegne den beste strømavtalen.
Dessuten kan det være med å avdekke potensielle strømslukere. Kanskje skal det bare noen små grep til for å redusere strømregningen ytterligere, og vips, så har dere spart noen kroner allerede her!
Hvilken strømavtale er best?
Når du har fått et overblikk over forbruket hjemme, vil det videre være hensiktsmessig å avgjøre hvilken type strømavtale du vil ha. Strømprisen varierer fra time til time, basert på tilbud og etterspørsel. Derfor er det ingen som med sikkerhet kan fortelle deg hvordan prisene vil utvikle seg i tiden fremover. Det betyr at du må velge den avtalen som passer best for dine preferanser, forutsetninger og private økonomi.
De fleste strømleverandørene skiller mellom tre hovedavtaler:
Spotprisavtale
Velger du en spotprisavtale, betaler du den samme prisen som strømleverandørene kjøper kraften for. En spotpris er med andre ord den gjennomsnittlige markedsprisen på strøm, og vil derfor følge svingningene i strømmarkedet.
Historisk sett har spotprisavtale vist seg å være den billigste strømavtalen over tid, men det forutsetter at husholdningsbudsjettet ditt tåler høyere utgifter når prisene stiger, og mindre utgifter når prisene faller.
Fastprisavtale
Velger du fastprisavtale derimot, vil utgiftene for strøm være mer forutsigbare. Sammen med strømleverandøren inngår du en avtale om en fastpris du skal betale månedlig over en viss tidsperiode.
Avtalen er bindende for begge parter, hvilket betyr at du betaler det samme beløpet hver måned – uavhengig om markedsprisen på strøm blir høyere eller lavere i perioden.
Variabel prisavtale
Ønsker du en kombinasjon av de øvrige avtalene, kan du velge en variabel strømavtale. Der en spotpris kan endre seg på dagen og en fastpris holde seg kontinuerlig på samme sum, vil en variabel pris justere seg hver 14. dag. Prisen følger utviklingen i strømmarkedet, men strømselskapet er pliktig til å varsle deg om eventuelle endringer.
Merk at ved slike avtaler kan prisen stige raskt til tross for små økninger i strømmarkedet, og synke sakte ved store nedganger. Det kan føre til at du betaler mer enn nødvendig, og det er derfor vi har opprettet Spot med forvaltning.
Hva består strømprisen av?
Når du har fått oversikt over forventet mengde strøm og funnet ut hvilken strømavtale som passer ditt behov best, er neste steg å sammenligne de ulike aktørene på markedet for å finne ut av hva strømmen vil koste.
Et naturlig sted å starte vil være å sammenligne strømprisene, men da er det viktig at du vet at strømregningen i tillegg består av nettleie, skatter, avgifter, samt strømselskapets påslag.
Skal du finne den beste strømavtalen, er det en fordel å vite forskjellen på disse:
Hva er nettleie?
Alle som vil ha tilgang på strøm, må betale nettleie. Det er rett og slett prisen du betaler for å få fraktet strømmen til huset ditt. Beløpet er inkludert i fakturaen, og dekker omtrent en tredjedel av strømregningen.
Akkurat hvor mye du må betale i nettleie kommer an på hvilket nettselskap du har og hvor i landet du bor. Men ettersom at nettselskapene har monopol, har du ikke mulighet til å forhandle pris eller bytte leverandør.
Skatt og strømavgifter
I tillegg til nettleie, består rundt 30 prosent av strømregningen din av skatter og avgifter som betales til staten. Det er en pålagt avgift av regjeringen, og er fast en post i statsbudsjettet. Summen går til å dekke momsen og el-avgiften, samt et bidrag til energifondet Enova. Disse kostnadene gjelder også for alle strømkunder - uavhengig av leverandør.
Strømselskapets påslag
Resten av beløpet på strømregningen går til strømselskapet og kalles påslag. Det er den minste andelen av fakturaen, og går stort sett til å dekke diverse driftskostnader og generelt holde den aktuelle bedriften i gang.
Med andre ord er det ikke så mye du kan gjøre for å påvirke de ulike postene i strømregningen. Det er i hvert fall ikke der du må rette all fokus for å finne den beste strømavtalen.
Hvem har best strømavtale nå?
I dag er det svært mange strømleverandører å velge mellom, og desto flere strømavtaler, noe som gjør det ekstra vanskelig for deg å velge. Det har ført til nyopprettede tjenester som sammenligner priser og skal hjelpe deg å finne det billigste tilbudet. Alle ønsker naturligvis den billigste strømavtalen, men det betyr ikke nødvendig at det er den beste.
Mange av prisene som vises frem ved bruk av disse verktøyene kan være vanskelig å finne på leverandørenes nettsider. De leder deg rett og slett inn til dårlige avtaler som ikke gir deg det fullstendige bildet over de totale kostnadene. I slike tilfeller er det lett for å ende opp med et abonnement som er dyrere enn først antatt, og som rett og slett ikke passer for deg.
Noe annet som kan være verdt å merke seg, er varigheten på tilbudet du får. Noen leverandører tilbyr en svært god pris den første måneden, men setter deg over på et dyrere abonnement så snart kampanjeperioden er over. Har du inngått en avtale om bindingstid, kan det i tillegg være du må betale et gebyr for å komme deg unna.
For å finne den beste strømavtalen for deg, anbefaler vi derfor at du undersøker følgende:
- Hvor mye strøm har du behov for?
- Hvilken strømavtale passer deg best?
- Hvor lenge varer kampanjeperioden?
Og sist, men ikke minst – les alltid hele avtalen, også det med liten skrift!
Slik kan Fjordkraft hjelpe å finne det beste tilbudet for deg
Vi i Fjordkraft er opptatte av du skal finne den beste strømavtalen basert på ditt forbruk og behov. Vi skreddersyr avtalen etter dine ønsker, samtidig som vi kan vise til langsiktige lave priser. Å finne den billigste strømavtalen er ikke dermed sagt det samme som å finne den beste strømavtalen. Det handler om å finne en god strømavtale over tid!
Vi har laget en strømkalkulator som vi håper kan gjøre det lettere for deg og din husstand å finne det beste tilbudet for dere. Les mer om den her!
Psst! Som Fjordkraft-kunde får du ikke bare billig strøm over tid – du får også tilgang til en mengde andre gode tilbud. Som en takk for at du er kunde hos oss, gir vi deg faste rabatter på ulike produkter og tjenester, samtidig som vi hver måned gir deg nye fordeler fra noen av våre samarbeidspartnere. Det skal være en fordel å velge oss!