5 myter om solceller

Flere og flere får opp øynene for mulighetene med å få solcellepaneler på eget tak. Men det er også mange myter i omløp. Her oppklarer vi de 5 vanligste misforståelsene.

Myte 1: Det er for lite sol i Norge til at solceller lønner seg

Nei, dette stemmer ikke. Det er mer enn nok sol i Norge til å ha solceller. I tilegg er solceller mer effektive i kaldt enn i varmt vær. En kald dag i mars kan gi riktig så mye strøm! Det varierer selvsagt litt fra landsdel til landsdel hvor godt utbytte du vil få fra solcellepaneler, så vi anbefaler å sjekke forholdene der nettopp du bor før du bestiller. Det må også nevnes at solcellene ikke vil produsere stort mellom november og februar, siden solen står for lavt på himmelen på denne tiden av året. Den aller høyeste produksjonen vil du nok ha fra mai til juli.

Myte 2: Produksjonen av solceller forurenser så mye at det nuller ut miljøgevinsten

Dette er et av favorittargumentene til solcelleskeptikerne, men det er heldigvis feil. Miljøgevinsten ved å ha solceller overgår belastningen. Framtiden i Våre Hender henviser til en undersøkelse fra IEA (International Energy Agency), som viser at miljøbelastningen av produksjonen av selve solcellepanelene i gjennomsnitt blir gjort opp energimessig etter mindre enn to år i bruk. Med en levetid på over 30 år sier det seg selv at dette regnestykket går i pluss og vel så det.

Myte 3: Du må bytte ut hele taket hvis du skal legge solcellepaneler

Nei, på ingen måte. Du kan legge solcellepanelene nå, og hvis du skulle ønske å gjøre noe med taket ditt på et senere tidspunkt kan du fint koble solcellepanelene av og på igjen. Unntaket er hvis du har planer om å renovere hele taket i nær fremtid. Da anbefaler vi at du legger solcellepaneler i sammenheng med renovasjonen. Da finnes det flere løsninger. Integrerte solcellepaneler vil spare kostnader på ny takstein.

Myte 4: Solceller er brannfarlige

Nei. Solceller er ikke noe mer brannfarlige enn andre elektriske installasjoner. Men pass på at du benytter deg av et firma med sertifiserte montører, det er ikke alle som installerer solceller som har de riktige kvalifikasjonene. Alle anlegg som kjøpes gjennom Fjordkraft blir gjennomgått av en ingeniør med tanke på vær og vind og kommunale krav rundt dette, og alt blir installert av sertifiserte montører.

Myte 5: Det er vanskelig å få økonomisk støtte til solcellepaneler

Du må registrere at du har skaffet solcellepaneler og sende inn dokumentasjon. Det kan du enkelt gjøre hos Enova. Etter at du har gjort dette vil pengene være på konto i løpet av kort tid.

Vil du produsere din egen strøm?

Få oversikt over hva det koster – og hvor mye solenergi du kan produsere på taket ditt.

WEB01