Tips om mobil

De mest brukte svindelmetodene

Det finnes mange varianter av telefonvindel. Felles for dem alle er at de spiller på nysgjerrigheten din for å få deg til å klikke på farlige linker. Vi gir deg en oversikt over de mest brukte svindelmetodene og hva du bør passe deg for.

Publisert: 20. juli 2022

Gode tommelfingerregler ved telefonsvindel

Svindel via telefonsamtaler og SMS har dessverre vært et økende problem de siste årene, og svindlerne blir stadig mer kreative i metodene de bruker. Her oppsummerer vi de vanligste metodene slik at du vet hva du må være oppmerksom på.

Falsk SMS med skadelige lenker

Særlig den siste tiden har mange norske mobilkunder mottat en SMS på engelsk som sier at det er en pakke på vei, og at man må trykke på en lenke i meldingen eller laste ned en app. Klikker man på lenken er det stor sannsynlighet for at det blir lastet ned ondsinnet programvare til mobiltelefonen som som forsøker å stjele personlig informasjon. Programmet vil også videresende SMSen til andre numre fra din telefon, slik at andre mennesker blir forsøkt svindlet på den samme måten.

Slike SMSer kan ofte utgi seg for å komme fra kjente firma som man stoler på, så her er det viktig å tenke seg om to ganger, se på innholdet og språket i meldingen, og være på vakt. Man vet at man ikke skal trykke på ukjente lenker i e-post, men mange tenker kanskje ikke over at det samme gjelder for SMS. Vær på den sikre siden, og trykk aldri på lenker du ikke vet hva er. 

 

«Spoofing» av nummer

Spoofing innebærer at svindlerne får det til å se ut som de ringer eller sender SMS fra et annet telefonnummer enn sitt eget. Slik kan de få det til å se ut som de ringer fra en kjent bedrift, eller en norsk privatperson, helt uten deres viten og vilje. På denne måten får de samtalen til å fremstå som mer troverdig enn den hadde gjort hvis de hadde ringt deg fra utlandet, og sannsynligheten blir større for at du besvarer samtalen og gir fra deg personlig informasjon. Disse samtalene er ikke farlige i seg selv, men svindlerne vil forsøke å få deg til å oppgi sensitive personopplysninger. Dette bør man aldri gjøre over telefonen, uansett hvem det er som ringer.  

 

Hvis man ringer tilbake til oppringer etter en slik samtale vil man ende opp hos nummerets egentlige eier, som sannsynligvis enten ikke vil ane hva du snakker om eller være svært frustrert og lei seg for at telefonnummeret deres har blitt misbrukt av en svindler. Heldigvis er det ikke snakk om at svindlerne faktisk har overtatt telefonnummeret det gjelder. Ved hjelp av programvare har de greid å forkle sitt eget telefonnummer og få det til å fremstå som et annet.

«Microsoft-svindel»

Dette er kanskje den svindelmetoden de fleste kjenner til. Man blir oppringt av noen som utgir seg for å være fra Microsoft eller et annet velkjent selskap, og personen påstår at noe er feil på datamaskinen din. Videre vil de enten be om personlig informasjon og kortdetaljer, eller be om å få mulighet til å fjernstyre PC-en din slik at de kan fjerne det påståtte viruset. Det som da skjer er at de enten stjeler den personlige informasjonen din, eller planter et virus på PC-en din slik at de kan kreve løsepenger for å fjerne det. Det er viktig å huske at ingen selskaper vil ringe deg opp på denne måten, og du skal alltid legge på hvis du mottar en slik henvendelse.

«Flubot-svindel»

I år har vi sett en enorm økning i kunder som har blitt utsatt for "flubot-svindel". I likhet med andre svindelmetoder, får du også her en SMS om å laste ned en app. Avsenderen utgir seg ofte å være telefonoperatøren din, Posten eller andre fraktselskaper. Og ber deg om å laste ned en pakkesporings-app eller en app de anbefaler. 

 

Laster du ned og åpner den ondsinnede appen gir du svindlerne tilgang til telefonen din og sensitive opplysninger. De får også tilgang til kontaktene dine, og starter å sende ut enorme mengder SMS'er til alle i kontaktlisten din. Plutselig kan du oppleve å få en veldig dyr telefonregning. Heldigvis er de fleste telefonoperatører rask på ballen, inkludert oss, med et system som fanger opp unormal stor meldingsaktivitet og sperrer for mer masseutsendelser.

 

Det er kun Android brukere som kan bli rammet av Flubot. iPhone brukere trenger foreløpig ikke å bekymre seg.

 

Oppringninger fra dyre numre

En siste svindelmetode som i perioder er svært utbredt er at man blir oppringt fra et ukjent nummer, gjerne fra utlandet. De ringer gjerne bare et kort ring for så å legge på igjen, slik at man uansett ikke ville rukket å ta telefonen. Det disse svindlerne gambler på er at du blir nysgjerrig og ringer de tilbake for å sjekke hvem de er. De har nemlig ringt deg fra et nummer som det er svært dyrt å ringe til, og på denne måten kan de fakturere deg for høye summer over telefonregningen uten at du er klar over det. Hvis du blir oppringt fra et ukjent nummer fra utlandet bør du ikke ringe det opp igjen. Hvis du er usikker kan du forsøke å google nummeret og se hva som dukker opp.

Gode tommelfingerregler

  • Gi aldri fra deg sensitiv informasjon som kredittkortopplysninger eller passord over telefonen.

  • Aldri last ned en app du er usikker på.
  • Aldri svar på anrop fra utenlandske numre hvis du ikke kjenner oppringeren. Ring heller ikke tilbake til disse numrene - det kan koste deg dyrt.

  • Hvis noen ringer deg og forteller deg at du har problemer med datamaskinen din er dette alltid svindel.

  • Hvis du er usikker på hvem et nummer tilhører kan du søke på Google. Ofte vil numrene dukke opp på nettsider som telefonterror.no, som også kan fortelle deg hva oppringningene gjelder.

  • Hvis noen ringer deg og det virker som det er ugler i mosen er det bare å legge på. Følg magefølelsen.

  • Hvis du ofte blir oppringt fra et plagsomt nummer kan du blokkere det direkte i mobiltelefonen din.

 

Og helt til slutt: Du trenger ikke gå rundt å være redd for mobilsvindel, men ta dine forholdsregler. På samme måte som man lærer nettvett, er det også greit å vite hva man skal passe seg for når telefonen ringer.

 

Mobilabonnement til deg selv eller familien? Sjekk våre mobilabonnement her