Vaskemaskin, kjøleskap og andre hvitevarer har blitt en helt selvfølgelig del av hverdagen vår. Felles for alle apparatene er at de bruker strøm, uten at vi tenker så mye over det.

Men selv om hvitevarene er i bruk hver dag, utgjør de ikke en så stor del av strømforbruket hjemme som man kanskje skulle tro. Hos de fleste av oss er det oppvarming av boligen og varmtvannstanken som bruker mest energi, mellom 70 og 80 %. Strømforbruket fra hvitevare har en vesentlig mindre påvirkning på kostnadene.

Vaskemaskiner har redusert strømforbruket

Gjennom årene har vaskemaskinene blitt stadig mer energieffektive, og gir ikke lenger så store utslag på strømregningen som man kanskje skulle tro. Strømprisene svinger gjennom året, men selv når prisene for strøm og nettleie passerer 1 kr / kWh blir summene likevel ganske beskjedne:

  • En 30 °C klesvask koster ca. 50 øre.

  • En 60 °C klesvask koster ca. 1 krone.

  • En 90 °C klesvask koster ca. 2 kroner.

Likevel kan det være smart å tenke seg om og vurdere om klærne virkelig trenger å vaskes så ofte. Hvis flere av klærne kan brukes igjen en ekstra gang før de vaskes, sparer du tid i hverdagen og miljøpåvirkningen blir mindre.

Ikke anbefalt å kutte strømforbruk på kjøleskap og fryser

Fordi maten må holdes stabilt kaldt, må kjøleapparatene alltid står på i hjemmet. Men selv om de fleste kjøleskap og frysere har mulighet til å justere temperaturen, er det ikke anbefalt å redusere strømforbruket på denne måten. Det er flere grunner til dette:

  • Anbefalt temperatur i kjøleskap er mellom 0 og 4 grader.

  • Høyere temperaturer reduserer levetiden på maten, som igjen kan føre til mer matsvinn.

  • God kjøling av maten er også viktig for å unngå oppblomstring av bakterier.

  • Den økonomiske gevinsten av å øke temperaturen i kjøleskapet er relativt lav.

Hvor er det mest effektivt å spare strøm?

Mens kjøleskap og vaskemaskin er nødvendige apparater vi trenger i hverdagen, omgir vi oss også med mange andre elektriske dingser som har mer underholdningsverdi. Når for eksempel tv og spillkonsoll ikke er i bruk, kan det være smart å skru dem av for å kutte strømutgiftene litt. Og det mest effektive sparetipset vil alltid være å gjøre noe med oppvarmingen i boligen. Her brukes det mye strøm, og selv små grep kan gjøre en stor forskjell.

Slik kan du bruke strøm smartere

Med ny teknologi blir det stadig enklere å få kontroll på strømforbruket i boligen din. Vi i Fjordkraft har lansert en Markedsplass der du kan finne smarte produkter til ditt hjem. Ved hjelp av smart styring kan du redusere strømforbruket ditt og følge med på strømmen i vår app.