Tips til deg som vil ha solceller på taket

Du trenger ikke ny takstein når du skal ha solcellepaneler på taket. Det finnes mange ulike løsninger og tilpasninger som gjør at solcellepanel kan fungere godt på taket ditt, enten det er helt nytt eller har stått i flere år.

Den tradisjonelle måten (montering over takstein)

Den tradisjonelle fremgangsmåten for montering er å feste solcellepaneler over taksteinene. Det finnes flere ulike monteringsmetoder avhengig av hva slags type tak du har.

Når panelene legger over taket skjules det eksisterende taket av de nye solcellepanelene, og det blir minimalt med slitasje på taket ditt.

Solcellepanelene har en forventet levetid på minst 30 år. De er bygget for å tåle vær og vind i lang tid og vil ta av for mye av den slitasjen som taksteinene ellers ville blitt utsatt for. Da gjør det ikke noe om taket ditt allerede er noen år gammelt. Så lenge taksteinen er i god stand, vil de fortsatt ha lang levetid under solcellepanelene.

Tradisjonell montering kan gjøres på de fleste takflater. Hvis taket ditt er nytt og du ikke har planer om å bytte, er det lurt å montere solcellepanelene på allerede eksisterende takstein.

Integrer solcellepanelet i taket

Et alternativ til den tradisjonelle monteringen over takstein er å integrere solcellepanelene i takflaten. Da fjerner man takstein i området og erstatter de med solcellepaneler.

Dette kan være smart hvis du er i ferd med å bygge ny bolig, da sparer du kostnadene med å legge ny takstein over store deler av taket. Det kan også være en god løsning hvis du har et eldre tak og ønsker å montere nye solcellepaneler, da vil du spare kostnader på taksteinen som ville blitt lagt der hvor panelene er. 

Vurderer du å få solcellepanel på taket?

Slik får du solceller hjemme